Археолози от пет страни на форум в историческия музей в Благоевград

снимка: infomreja.bg

22-ма учени археолози се събират на научен форум в историческия музей в Благоевград. Кръглата маса е на тема "Неолитизацията по долината на река Струма и съседните райони" и ще се състои от 8 до 10 юни. Организатори са Регионален исторически музей – Благоевград, Национален център за научни изследвания и Институт по археология и етнология „Къща Рене Жинуве” – град Нантер, Франция.

Повод за провеждането на кръглата маса е приключването на проекта "Неолитизацията в долината на река Струма, Югозападна България" с ръководители М. Гребска-Кулова и Л. Саланова. В продължение на три дни участниците в кръглата маса ще представят резултатите от двугодишната реализация на проекта. Археолози от България, Франция, Гърция, Македония и Испания са заявили участие в кръглата маса, което гарантира интересна дискусия и високо научно ниво на форума.

Утре в залите на музея ще бъде открита съпътстваща изложба „Ранeн неолит по долината на Средна Струма”. Ще бъдат показани 422 от най-представителните материали, намерени по време на дългогодишните археологически проучвания на раннонеолитните селища -  Ковачево, Илинденци, Дренково, Брежани и Българчево. Акцентът в изложбата пада върху раннонеолитното селище Ковачево, проучвано от българо-френска археологическа експедиция.

Тази година се навършват 25 години от началото на българо-френската експедиция. Но не само експедицията отбелязва рожден ден, а и един от ръководителите й - проф. Марион Лихардус-Иттен. В чест на 70 годишния юбилей на проф. Марион Лихардус-Иттен, основател и главна движеща сила на българо-френската експедиция, ще бъде представен юбилеен сборник на списанието Studia Praehistorica.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n