"Интерпол" вече не издирва Цветан Василев

Снимка: БГНЕС

Сега Цветан Василев може с лична карта да пътува в държави

"Интерпол" вече не издирва бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Според адвокат Константин Симеонов, Комисията в "Интерпол" е разгледала жалба на Василев и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини.

Сега Цветан Василев може с лична карта да пътува в държави, които не са членки на ЕС.

Адвокат Симеонов уточни за bTV, че това е така, защото европейската заповед за арест на Цветан Василев не е свалена. Тя може да се отмени единствено от прокуратурата.

Цветан Василев е в Сърбия от 6 години, преди прокуратурата да образува дело срещу него за фалита на КТБ. Закритият преди месец Специализиран съд не довърши наказателното дело срещу Василев, обвинен в ръководството на организирана престъпна група от 18 души за фалита на банката.

„Комисията за контрол на досиетата към "Интерпол" извърши нова проверка и преразгледа червената бюлетина срещу мен от 2014 г. след моя жалба в съответствие с Правилника на "Интерпол“, посочи Василев.

За четири години и две от бюлетините за издирване на Цветан Василев отпадат.

"Това е пореден шамар от "Интерпол" за Иван Гешев и българската прокуратура. "Интерпол" вече беше отменила друга червена бюлетина срещу мен, червена бюлетина срещу съпругата ми и три дифузии срещу дъщеря ми като политически мотивирани. Де факто, "Интерпол" е констатирала шест злоупотреби с бюлетини на Интерпол от българската  прокуратура само срещу моето семейство. Обективно можем да говорим за престъпления по служба на Иван Гешев", допълва Василев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd