Алея на конституцията в парк „Бачиново“ напомня за дълбоките корени на правото (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Алея на конституцията краси от днес парк „Бачиново“ в Благоевград.

140 дръвчета от екзотичния и бързорастящ вид пауловния вече са засадени от двете страни в началото на пешеходната алея със съдействието на служителите на общинската фирма „Биострой“.

Броят им съвсем не е случаен – днес се навършват точно 140 години от създаването на Търновската конституция.

Инициативата е на Адвокатската колегия в Благоевград, която реши да отбележи тазгодишния си професионален празник по уникален и незабравим начин, дарявайки фиданките на гражданите.

Алеята на конституцията е увековечена и от красива гранитна плоча, изработена също по идея и със средства на колегията.

Да засадят първото дърво от новата алея имаха честта кметът на общината – Атанас Камбитов, и председателят на Адвокатската колегия – Иван Чолаков. Двамата откриха тържествено и гранитната плоча.

Още не оставил лопатата, градоначалникът даде дума, че общината ще полага грижи за 140-те дръвчета. Съпричастни на церемонията станаха адвокати, прокурори, съдии, общински служители, студенти, общественици и граждани.

„Тези дървета са символ на върховенството на закона и правото. Неслучайно сме се спрели на този вид – това е дърво, което събира в историята си редица култури – азиатска, европейска, не само е символ на герба на японския премиер, в китайските традиции е наричано дърво на щастието, дърво на чудесата, императорско дърво, изумрудено дърво, но и дърво на бъдещето“, обясни символиката секретарят на Адвокатската колегия – Мария Георгиева.

Тя изказа благодарност за съдействието на кмета Атанас Камбитов и заместничката му Христина Шопова, които прегърнали идеята и предоставили всичко необходимо за нейното реализиране.

"Дръвчетата ще допринесат и за чистотата на въздуха в града ни. Доказано е, че пауловнията се храни с прах и колкото прах поеме, три пъти повече кислород отдава", коментира още Георгиева.

Както корените на пауловнията са дълбоки и дебели, така и корените на правото – здраво закрепени в демократичното ни общество – за това ще напомня Алеята на конституцията в Благоевград.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА
 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK