АДФИ проверява онкоболницата в Благоевград, Общината дължи над милион на доставчици

Снимка: Община Благоевград

Липса на нови над 200 хиляди лева са установени при направен одит

Липса на нови над 200 хиляди лева са установени при направен одит на СБАЛО „Св. Мина“. Средствата касаят периодът на управление от предишното ръководство на лечебното заведение. „Освен липсата на парите, по време на проверката стана ясно, че от 2019 година са спрени и плащания към фирми, доставящи лекарства, като натрупаните задължения към тях, ведно с лихвите, възлизат на над 1,5 млн. лева. 

Не можем категорично да кажем, че става въпрос за незаконно присвояване на суми, възможно е да се касае до немарливост или грешно осчетоводяване. В момента по искане на Прокуратурата, Агенция за държавна финансова инспекция извършва щателна проверка на всички документи и едва след приключването ѝ  ще можем да коментираме откъде идва липсата на тези над 200 хиляди лева. Истината е, че задълженията към фирмите доставчици на лекарства са в изключително големи размери, сега Общината, Общински съвет и управителят на болницата ще трябва да намерят изход от създалата се ситуация. Добрата новина в случая е, че доставките на медикаменти не са спрени към този момент, което позволява да бъде прилагано адекватно лечение на пациентите“, коментира кметът Стоянов.

    Той допълни, че благодарение на усилията на новия управител на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Теодор Велчев и екипа му, работата в СБАЛО е оптимизирана и стабилизирана. 

    Това е втори случай на установени нарушения, допуснати от предишното ръководство на болницата през последните няколко месеца. 

    Припомняме, че след освобождаването на управителя – д-р Георгиев, бе започнат одит в болницата, който да установи какво е състоянието на общинското дружество. На медицински съвет ръководството на Общината се е започнало с фрапиращи нарушения – присвоени са над 200 000 лв. за две години – от август 2019 до 2021. Присвоени са от финансовия директор на болницата – Георги Календерски.

Осчетоводявани са разплащани към доставчици на онколекарства вместо обаче парите да бъдат превеждани на самите доставчици, сумите са превеждани по смета на Взаимоспомагателна каса (ВСкаса). Счетоводителят след което изтегля парите, разказа Стоянов през февруари на брифинг.

Вместо да се платят лекарства – те се превеждат на ВСКаса, където в момента има наличност от 13 лв. От касата са изтеглени и парите на членовете на Касата. Лекарствата са купувани от доставчици, но не са платени.

До „следите“ за престъплението се е стигнало чрез одита и опита на сегашното ръководство да си осчетоводи документите. Над 327 000 лв. се дължи само към един от доставчиците.

Ние не знаме злоупотребите колко още са. Тепърва ще се срещнем с доставчиците. Доставките на лекарства няма да спрат. Ние имаме волята това лечебно заведение на продължи да работи. Промяната на директорския състав бе необходима, защото болницата въвреше към ликвидация и така всичко щеше да бъде заметено, каза тогава метът Илко Стоянов.

Правени са само частични плащания към доставчиците. Основната сума, която е превеждана във ВСКаса, са от лихви и главници, които средства е трябвало да отидат по сметките на доставчиците.

Пишем, че плащаме лихви по покупки на лекарства, ние ги превеждаме в Касата, която лично ние ръководим, обясни накратко „схемата“ Стоянов. Той е запознал всички лекари, които са били на медицински съвет в болницата.

А как става това „прехвърляне“ на средства - с два ел. подписа – на управителя и финансиста, ала самите средства се теглят само от финансиста, каза още Стоянов.

ИНФОМРЕЖА се свърза с бившия директор на болницата – д-р Георги Георгиев, който коментира: „Нямам нищо общо с Касата. Това е орган, който няма общо с директора“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK