70% от заразените с COVID-19 у нас - ненужно лекувани с антибиотик

Снимка: Infomreja.bg

Едва в 7% от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици

При 70% от заболелите от коронавирус в България е бил изписван антибиотик, без да e нужно. Данните са част от проучване на Световната здравна организация, съобщава БНР.

Освен това в списъка с безплатни лекарства от COVID зоните има антибиотици, неподходящи за хора със средно тежко протичане на вирусната инфекция.

Михаил Околийски от офиса на организацията у нас посочва, че според данни от СЗО цифрите в България са смущаващи - 70% от пациентите с COVID-19 са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик.

По негови думи едва в 7% от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхождало отговорно към антимикробната резистентност.

На фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на коронавируса, у нас се отчита ръст на употребата на антибиотици с 30%.

COVID зоните в страната също предлагат за средно тежките случаи на заболяването предписване на антибиотик. Според доц. Иван Иванов от Лабораторията по контрол и мониториране на антибиотичната резистентност към Националния център по заразни и паразитни болести обаче това е излишно.

Той обясни, че според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации в леките и в средно тежките случаи на коронавирус не трябва да се използват антибиотици.

Според Околийски е нужен контрол върху предписването, който би могъл да се осъществи само ако се въведе електронна рецепта за всички лекарства, а не само за тези по НЗОК.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//