56.86 % подкрепа от община Кюстендил получи Росен Плевнелиев

снимка: infomreja.bg, архив

В спокойна обстановка премина изборният ден в област Кюстендил. През целия ден постъпиха 10-ина сигнала за изборни нарушения, свързани с агитационна дейност в полза на определени участници в изборите - за купуване на гласове, транспортиране на избиратели с цел въздействие. Връчени са 3 протокола  по чл. 56, ал.1 от ЗМВР на проверени лица, с които са предупредени за отговорността по чл. 167, ал.2 от НК.

6- ма доброволци се отзоваха в изборния ден на призива на Гражданско движение „ДНЕС" и дойдоха с личните си автомобили в приемните на движението в Кюстендил, за да помогнат на хора с опорно-двигателни проблеми, с безплатен превоз до изборните секции. 34 наши съграждани потърсиха и получиха доброволческата помощ, информират от движение „ДНЕС”.

Росен Плевнелиев от ГЕРБ печели община Кюстендил с 56, 86% подкрепа или 8 705  гласа, според междинни резултати от Общинската избирателна комисия. Обработени са 74 от 109 протокола. За Ивайло Калфин от БСП са гласували 43, 14% или 6 607 души. На първият тур в миналата неделя, кандидатът-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев- Маргарита Попова събра 42,77% от гласовете или 12595 гласа. За двойката Ивайло Калфин-Стефан Данаилов гласуваха 30,47% от кюстендилци или 8 972 души. И двамата имат по-високи резултати от кандидатите за кмет на двете партии.

Слаба бе избирателната активност в смесените секции в Кюстендил, където за първи пък гласуваха заедно българи и роми. През целия ден секциите бяха празни, за разлика от преди една седмица, когато в коридорите и около секциите се наблюдаваше засилено присъствие на жители на ромския квартал.

Жителите на град Кюстендил на балотажа гласуваха само за президент, след като още на първи тур категорично с 52,49% си избраха за кмет досегашния градоначалник Петър Паунов. На вторият тур на местните избори продължи битката за кметове на няколко от  населените места на общината.

Новият кмет на село Соволяно е Кирил Георгиев от Коалиция "Кюстендил". Той побеждава кандидатът на ГЕРБ Детелин Димитров. Иван Христов, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от Коалиция „Кюстендил” спечели изборите за кмет на село Багренци. За него са гласували 238 души, а за конкурента му от ГЕРБ Румен Илиев- 219. Десислава Стоянова ще бъде още 4 години кмет на село Жабокрът. Кандидатът на ГЕРБ води пред Росен Димитров от БСП. Само 8 гласа е разликата в село Граница. Там печели кандидатът на ГЕРБ Лъчезар Гергов. Той побеждава досегашния кмет на селото Камен Шукеров от Коалиция "Кюстендил".

Румен Калфин е новият кмет на село Слокощица. Той получава над 100 гласа повече от конкурента си Райчо Христов от Инициатива за Кюстендил - Осогово.

Румен Чучков от БСП е новият- стар кмет на село Горна Гращица. Той получава подкрепата на 134 избиратели или 67%. За конкурента му Маряна Десподова от Коалиция "Кюстендил" са дали вота си 95 жители на селото. В Коняво вероятно също ще има нов кмет. Даниела Божилова от ПП "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" побеждава Марияна Александрова от БСП, като разликата е само 20 гласа. В село Ябълково, Борянка Стоянова от БСП запазва поста си за нов мандат. Тя печели повече гласове от опонента си от ГЕРБ Борис Борисов.

Припомняме, че в осем от 16 села на Община Кюстендил бе избран кмет още на първи тур. Румен Веселинов е отново кмет на Богослов за втори мандат. Той печели с 81%. Шести мандат начело на село Драговищица ще е Драголюб Стоянов, за който са гласували 64, 61%. Камен Златков ще е кмет на Жиленци още 4 години. За него са гласували 63, 93%. Людмила Пухова ще е новият кмет на Копиловци, с 54, 60% доверие.

Нов кмет си избра и село Лозно. Това е Пламен Матуски с 59, 80%. Стефан Котев е новият - стар кмет на Пиперков Чифлик с 59, 08%. Поста си запазва Климент Терзийски в Шишковци, със 77, 27%. Уникален е резултатът на Спаска Методиева, която бе единственият кандидат за кмет на село Николичевци. Тя е избрана на 100%, с 230 гласа от 230 действителни бюлетини.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK