41-годишен харвардски възпитаник превръща Благоевград в „малък Ню Йорк“

Снимка: Infomreja.bg

Отбор архитекти и инженери правят Благоевград "балкански център"

41-годишен харвардски възпитаник, обиколил 5 пъти света и 3 пъти пеша центъра на Благоевград, превръща областния град в „малък Ню Йорк“.

Зад новия главен архитект на Община Благоевград ще стои екип от четирима инженери и архитекти, които ще „дадат шанс за изграждане на новия Благоевград“.

Архитект професор доктор Иван Шумков е роден в Габрово. Той е само на 41 години, но има богат опит в сферата на архитектурата, бизнеса и образованието. Биографията му е завидно дълъг списък от университети и техни филиали из целия свят. Европа му става „тясна“, затова Шумков прекарва последните 12 години до 2021 в Ню Йорк, където ходи пеш на работа, а преди два дни пристига в Благоевград, който също обикаля пеш. Мечтата му била да намери място, където да реализира 21-годишния си опит в сферата на архитектурата и строителството. Събирал идеи и най-накрая намерил Благоевград или по-точно Благоевград го намерил. Телевизионно интервю стои в основата на това днес Шумков да е част от екипа на Община Благоевград, въпреки че година и половина по-късно работи в Столична община, а преди това е съветник на бившия вицепремиер Томислав Дончев.

Началото:

Иван Шумков познава добре шума на морето, високите планини, бурния градски живот и нравите на почти всички народи по света. Той е завършил университети и техни филиали в Каталуния, Колумбия, Харвард, Масачузетс, Флоренция, Барселона, Швейцария и Ню Йорк. В мегаполиса прекарва последните 12 години от живота си, учейки и работейки. Шумков е най-младият архитект, завършил едновременно висша степен в Барселона и Флоренция.

Работи в Барселона като собственик на фирма. В Ню Йорк създава собствена школа за онлайн обучение на млади архитекти. Партньор е на проекти на Световната банка, ООН. Участва с бизнеса си и в азиатските държави.

Прибира се в България и започва работа като част от съветниците на вицепремиера Томислав Дончев. След службата си в МС, той е назначен като част от екипа на главния архитект на Софийска община – Здравко Здравков.

Шумков е част и от звеното, работещо по изготвянето на Плана за възстановяване и развитие.

„Работих на 5 континента и стигнах до Благоевград“, каза Шумков пред журналисти, където бе представен лично от кмета Стоянов, а тяхната история на запознанство започва така:

Случайно интервю по бТВ, в която Шумков дава, е пък звеното, свързващо го с кмета на Благоевград. Илко Стоянов харесва идеите, които Шумков изразява по телевизията и се свързва с него. След дълги разговори и убеждаване, Шумков напуска столицата, убеден в идеята за децентрализация, и идва в Благоевград.

Какво ще прави в Общината и какви са приоритетите му?

Шумков се похвали, че вече е обиколил пеш 3 пъти центъра на Благоевград и главните му улици. Именно идеята да няма автомобили в центъра и хората да ходят, а не да се возят е един от стълбовете, които Шумков поставя в „строежа“ от идеите си да прерасне в нещо ново.

Шумков обаче няма да работи сам. В неговия екип са още арх. Любомир Огорелков - досегашен главен архитект, който запазва мястото си в Община Благоевград и оглавява дирекция „Разрешителни режими“, към която ще бъдат насочвани ежедневни проблеми, касаещи Благоевград, инж. Христо Дюгеров – зам.-кмет по ТСУ, инж. Любомир Треновски и Стела Рижкова. Всички те вече са част от екипа на общината като директори на дирекции, но поемат и допълнителната тежест като „екип за развитието на Благоевград“, който да даде „шанс за изграждане на новия град“, както сам ги определи кметът.

След като Илко Стоянов впечатли медиите с твърде големия опит и интелект на младия архитект, самият Шумков добави:

Чувствам се у дома си. Приех поканата, защото вярвам в огромния потенциал на Благоевград. Най-много ме интересува развитието на икономиката, привличането на инвеститори, развитието на настоящите университети.

Благоевград има потенциал да се превърне в балкански център за развитие и международен град, категоричен не Шумков.

Той поставя и следните акценти, с които да започне промяната, така търсена и желана:

-Разширяване на центъра и пешеходните зони по западен модел;

-Намаляване на автомобилния трафик особено в централната част и насърчаване на пешеходството и използването на велосипеди;

-По-голяма достъпност в градската част, а именно обновяване на тротоарите;

-Парковете са приоритетна част от визията на града като място за живеене и туризъм;

-Облагородяване на коритото на река Бистрица;

-Привличане на хора от други градове, които да работят и живеят в Благоевград.

Шумков избира именно България и Благоевград, за да реализира всичко това. Репортер на ИНФОМРЕЖА го попита защо, а гл. архитект отговори:

„21 години обикалях света и реших, че трябва да допринеса за България. В България има потенциал, който предстои да бъде развит не само отгоре надолу, но и отдолу нагоре. Благоевград е със затихващи функции, затова трябва да се активира. Работих в София година и половина, но за да допринеса за Благоевград е част от личностното ми развитие. Търсех място за идеите и проектите, където да ги приложа. В Благоевград имам идеален екип за което. Всяка идея трябва да се реализира обаче само с подкрепата на гражданите. Досега много от идеите са приложени без да бъдат одобрени от хората. Хората не възприемат обществената собственост като своя.“

И от патриотизма и гражданското съзнание до първата цел…

ИНФОМРЕЖА попита Шумков каква ще е най-първата задача, която ще реализира на настоящия си пост.

„Първата ми задача ще е да защитя проекта за Бачиново“, каза Шумков, който явно ще срещне немалък граждански отпор с въпроси като „Защо разбитите улици и липсата на осветление, лисата на работа не са приоритетни преди мегапроекта, станал известен като „Бачиново“.

Именно следващият понеделник идеята ще бъде представена на всички граждани в общината  и всеки лично може да зададе въпроси на архитекта.

А по темата преди дни се изказа и бившият градоначалник Атанас Камбитов, който чрез социалната мрежа написа:

„С интерес следя дискусията и дебатите относно такса смет и вземането на дългосрочен заем от Общината, но и с голяма загриженост.

Загриженост не защото някои както винаги се опитват да замесят името ми (на това съм свикнал). Със загриженост за Благоевград. Смятам, че всеки кмет има правото да реализира своите идеи, проекти, стратегия и визия за града, за това е избран. Но и всеки трябва да носи своята отговорност. В случая отговорността трябва да е гаранция за резултата сега, а не след. Приветствам идеята за развитието на паркова зона Бачиново, но реализирана и финансирана единствено и само по оперативните програми или други финансови инструменти, които не изискват възстановяване на средствата. Другият вариант е да бъде реализиран от частен инвеститор с подкрепата на Общината. Като гражданин, категорично не подкрепям поемането на такъв дългосрочен дълг, защото смятам, че проектът е икономически необоснован и не гарантира възвращаемост на вложените средства и ще бъде пагубен за финансовото състояние на Общината.

P.S.:

В миналото сме поемали дългосрочни задължения за около 7 милиона лева, но за да реализираме проекти за над 200 милиона безвъзмездно финансиране. По-простичко казано, този заем би бил оправдан, ако има проекти и програми за безвъзмездно финансиране за около 800 милиона лв.“

Благоевград обаче има нужда от надежда, категорични са жителите му. Такава бе дадена преди година от проф. Тадръков.

Професор Димитър Тадаръков бе поредният „спасител“ на Благоевград с план за милиони.

Предлагам една нестандартна задача, която никога не е правена в България, но е по европейски и световен модел.

Така професорът описа „Концепцията за развитие на област Благоевград в периода 2021 – 2040 година“. Звучи дълголетно, иновативно, ново и никога нереализирано до днес, а Благоевград може и да се окаже „градът-държава“, който да даде тон за небивал възход не само на областта, но и на цялата страна.

Проф. Тадаръков бе поканен от кмета Томов и трябваше да е част от екипа на Общината в отделно звено по иновациите.

Идеята на Концепцията, изработена от професор Тадаръков още в далечната 2001 година, но с друга цел, е област Благоевград да се отдели като свободна икономическа зона (СИЗ), което включва административни, структурни, данъчни и икономически промени за по-добър и печеливш живот. Планира се и международно сътрудничество с Гърция и Северна Македония, където също да бъдат изградени подобни зони.

Проф. Тадаръков обясни, че област Благоевград може да се превърне в една малка Ватикана, независима от властта и държавата, но съобразяваща се със законите ѝ и работеща на национално равнище, дори даваща пример за оздравяване на цялата българска икономика..

„Не идвам за заплатата. Вие накрая ще се убедите, че не съм взел нищо“, обеща Тадаръков.
***

Биография на Иван Шумков:

Завършил е четири магистърски степени от ETSA Барселона, Университета във Флоренция и Харвардския университет GSD, като стипендиант на Фулбрайт. Той получава докторска степен по архитектура през 2010 г. в Политехническия университет на Каталуния и Колумбийския университет GSAPP, като стипендиант на Фондация Льо Корбюзие. Д-р арх. Шумков е доцент в Нюйоркския университет от 2013г. По време на академичната си кариера той е преподавал също и в Harvard University GSD, Pratt Institute School of Architecture, Parsons the New School for Design, Intentional University of Catalonia и ETSA Barcelona.  Той е предприемач, архитект и професор. До момента е бил главен експерт в Направление Архитектура и Урбанизъм в София. Преди това (2020-2021) е бил съветник на вицепремиера на България, където е работил по стратегии за регионално развитие, енергийна ефективност, саниране на сгради, иновации, образование, дигитализация на строителната индустрия и плана за възстановяване и устойчивост. Той  е лицензиран архитект в Испания, Италия и България.

 

Снимка: Община Благоевград, отдясно на кмета - Иван Шумков

КОМЕНТАРИ

Благоевград17:20 - 12.01.2022
Защо не използват минералните води ,Газът е скъп,тока е скъп,а хората се отопляват на дърва????Ние и така си ходим пеша.
Р.Лука18:01 - 11.01.2022
Подкрепям промените ,развитието и облагородяването на прекрасният град Благоевград. Проектите който предстоят съвместно с това ,нека да се започне и с осветлението на улици ,да се направят нови тротоари с велоалеи и като цяло да се помисли и за инфраструктурата на града . Да се привлекат повече инвестиции които ще осигурят и работни места . Повечето хора гледат доста скептично за всичко което общината има желание да направи за облагородяването на града ,тъй като не е обръщала внимание на исканията на хората като осветление и т.н .казано по горе. Радвам се и ви подкрепям .
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK