171 години от рождението на патрона на ПГСС „Ангел Кънчев”- Образцов чифлик , гр. Русе

Нашето учебно заведение с гордост и достойнство носи неговото име!

На днешния ден се навършват 171 г. от рождението на патрона на нашето вековно училище - Ангел Кънчев.

Ангел Кънчев е неотменима част от плеядата национални герои, посветили живота си на Отечеството.

Роден е на 11.11.1850 г. в град Трявна. Произхожда от семейството на будния майстор зидар Кънчо Ангелов Попниколов. През 1860 година завършва началното училище в Трявна, а след това продължава обраованието си в класическото училище в Русе, където се премества с цялото си семейство.

Буден ученик, скромен и отличник, впечатлява русенци и своите учители с изключителните си способности. Заради своето усърдие и прилежност е изпратен да учи в българската гимназия в Болград. Той изучава усърдно военното изкуство и е привлечен от революционните идеи на своето време.

През 1865 г. турският реформатор Мидхад паша създава модерно земеделско стопанство Нумуне чифлик – Образцов чифлик. По негово предложение, Ангел Кънчев е изпратен да се учи в Земеделската академия в град Табор, за да оглави стопанстото след завръщането си.

През учебната 1870/1871 г. изпитите издържал с отличие. Симеон Златев, негов съученик писал: “ ...Ангел Кънчев правеше чест не само на нас българчетата в Таборското училище, но и на целия си народ, понеже от основаването си това училище за пръв път ( а може би и за последен) отбелязва в протоколите си подобен ученик с такива способности и с такъв бърз и дълбок ум.“

Ангел Кънчев решава да посвети живота си на борбата за освобождението на своята родина. Той е пръв помощник на Левски, работи заедно с Любен Каравелов, Бачо Киро, Никола Обретенов, Матей Миткалото и други. Участник е във Втората българска легия, като заема едно от първите места сред борците за свобода.

Обаятелен патриот, отдал всичко за освобождението на поробената си Родина от турските нашественици. Подло предаден, за да не попадне в жив в ръцете на турците, Ангел Кънчев  се самоубива с последните си думи: „Да живее България !“. За него Васил Левски казва: „Остави името си безсмъртно, за честните хора е такава смърт“.

И за него с всичка сила важи гениалния стих на Ботев „...Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.“

Нашето учебно заведение, което с гордост и достойнство носи неговото име, възпитава в родолюбие и патриотизъм всички ученици, избрали нашите разнообразни специалности. Те получават професионална реализация с високото си ниво на знания, практически опит и отлична квалификация. Включват се в селскостопанския и обществен живот на страната ни или развиват собствен бизнес.

 

Инж. Милена Досева

Директор на ПГСС „Ангел Кънчев”- Образцов чифлик , гр. Русе.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK