145 г. от Освобождението и Международния ден на писателя отбелязаха в Шипочано

Снимки: НЧ-Шипочано

Проведено бе събитие „Следосвобожденска действителност и творчество“

В новоучреденото НЧ „Пробуждане-2022 г.” в с. Шипочано отново се наблюдава неуморна работа. Проведено бе събитие „Следосвобожденска действителност и творчество“. То бе посветено не само на 145 г. от Освобождението на България, но и на Международния ден на писателя.

Председателят на читалището д-р Ирина Йовчева все участие в културната програма на община Кюстендил преди обяд. А предвидената беседа, свързана не само с борбата за свобода на българския народ и отражението й в българската литература, но и с представяне творчеството на световните класици – румънски, френски и други като: Ъ. Хемингуей, Омир, М. Горки, Л. Толстой, Ф. Достоевски, И. Тургенев, А. Мицкевич, Стендал, Е. Салгари, бе открита с представяне на книги с антикварна стойност, подбрани от наследствената библиотека на д-р Йовчева, завещана от нейния баща.

Всички разбраха кой е Уилям Фокнър - автор на произведението „Селцето. Градът“. Ползвайки заглавието на тази творба, д-р Йовчева я използва като метафора, за да представи своята идея за възраждане на културния живот в обезлюденото село, в което вече 7 месеца усилено работи читалището и така „градският“ духовен и културен живот се пренася на едно тихо и спокойно място като с. Шипочано.

Във връзка с националния празник акцент бе поставен върху творчеството на Иван Вазов, наричан още Патриарх на българската литература. Част от неговото творчество беше представено чрез разказите му, касаещи периода от края на XIX - началото на XX век. По-известните от тях бяха споменати: „Иде ли?“, „Една българска“, „Пейзаж“, „Тъмен герой“, „Дядо Йоцо гледа“, „Апостолът в премеждие“ с уточняване периода на тяхното написване.

Друг известен български писател - Димитър Талев - бе представен чрез романа си „Илинден“ – част от тетралогия, свързана с Илинденско-Преображенското въстание и отново препращащ към темата на събитието.

Един от българските автори, който е много популярен зад граница, а от скоро и у нас, е Здравка Евтимова от гр. Перник . Тя е един от доброжелателите на читалището с покана за специално гостуване в Шипочано. Книгата й „Кръв от къртица“ бе специален подарък за събитието от Крум Крумов от селото, който е и част от църковното настоятелство на местния храм „Св. Петка“ и поддръжник на читалището.

Малкият Кристиян Роглев (10 г.) от детската школа по народни танци към читалището – „Делимче“, припомни историята за залавянето на Левски, на когото дължим свободата си днес, и прочете разказа „Дядо Йоцо гледа“.  За разбирането на много от архаичните думи в текста помогна инж. Людмила Андонова – един от учредителите на читалището, с много богата обща и езикова култура.

Събитието завърши с приятни разговори за книги, истории и … следобедна закуска с печена тиква, приготвена от инж. Андонова. Колко е хубаво да се говори за българската история, за освобождението на България и да се стремим да припомняме и обогатяваме не само детските знания и представи, но и тези на възрастните. И да го правиш с апостолски дух не е лесно, но все пак основите са положени на младото НЧ „Пробуждане-2022 г.” в с. Шипочано, коментираха организаторите на проявата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK