(След)изборното обединение на ценности, визия, експертност за по-доброто бъдеще на Кюстендил(ци)

Д-р Ирина Йовчева, снимка: Личен архив

Изборът на мен и моите колеги е да работим за промяна на мисленето на хората, живеещи в Кюстендил и района

Д-р Ирина Йовчева е консултант бизнес развитие, холистичен треньор, бизнес и лайф коуч, университетски преподавател, председател на НЧ “Пробуждане-2022“ - с. Шипочано, член на УС на Фондация „Визионери-Европа“

По инициатива на нашето читалище на 1 септември тази година организирахме обиколка на 5 близки читалища в област Кюстендил във връзка с църковната Нова година. Случи се побратимяване между две от тях – в с. Смоличано и в с. Шипочано, носещи названието „Пробуждане“. Регистрацията на читалището в с. Смоличано е през историческата 2020 г., като идеята за създаването му е от предходната година. Същата, 2019 г., в с. Шипочано инициативна група начело с мен започва организирането и провеждането на социални, културни събития с разнообразни дейности с цел „пробуждане“ на селото. А самата регистрация се случи веднага след пандемията, в края на юли 2022 г.

От тогава досега читалището ни има над 50 събития, едно от които с тема „Европейска карта на „пробуждането““ бе проведено и отразено на 26 септември т.г. по повод Европейския ден на езиците от мен като читалищен председател. По онова време се намирах в гр. Сегет, Унгария. Избрах да изпиша думата „пробуждане‘ в значението ú на „просветление“ на различни европейски езици, с което отново подчертавам важността на българския език.

Събитието в първия ден на септември (още Симеоновден според църковния календар) бе озаглавено „„Пробуждане“ на силата, духа и вярата“. На територията на община Кюстендил, освен побратимените 2 читалища, има и още две, носещи будителския дух в наименованието си: НЧ “Пробуда 1919“ с. Копиловци и НЧ „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил. Така започна осъществяването на една идея обмяна на опит между близки по местоположение и по визия читалища.

Позовавайки се на националния девиз от 1887 г.: „Съединението прави силата“, няколко дни преди отбелязване на годишнина от Съединението на България и във връзка с новото духовно лето от читалището в Шипочано подехме тази сплотяваща инициатива. Последна спирка от обиколката бе НЧ “Светлина-1956“ в с. Катрище, което бе избрано от ръководството на НЧ “Пробуждане-2022“ за домакин и съорганизатор на първото ни съвместно събитие, посветено на Дена на художника - 18 октомври.

Като продължение на идеята за обединение и разширяване кръга на „приятелските“ читалища проведохме събитие на 1.11. по повод Деня на будителите. Домакин бе читалището в с. Смоличано, където 4-ма председатели на читалища присъстваха. Празникът мина и под мотото: „ПроБУДИТЕЛИТЕ на новото време“, както определям аз всички читалищни дейци с проактивно поведение. Това бе т.нар. (пред)изборно обединение, тъй като съвпадна с много важен за страната и местните общности политически момент, а именно изборът на местно управление.

Партии на национално ниво се обединиха в името на решаване на наболелите проблеми, за да формират мнозинство, така че да изведат страната ни от верижната криза – здравна, политическа, икономическа, социална, които заедно предизвикаха една друга, духовна криза. А двете „пробуждащи“ читалища се стремят да насърчават духовността, да ангажират вниманието на младите, които да носят вярата в себе си и да бъдат творители на нашето по-добро бъдеще.

Бог е светлина и е изключителна радост за мен, че много от приятелските ни читалища носят такива имена, които ни „пробуждат към светлия път на Божественото“. Ние, представляващите тези културни институции, които ще се съберат на едно място на този светъл празник във връзка с темата „(Не)традиционното и Божественото в семейството“, ще покажем взаимно уважение и обич – изконни ценности, които присъстват в патриархалното (традиционното) и в съвременното семейство.

Разширявайки кръга на читалищата, които се обединяват неформално, но със заявка за тенденциозна подкрепа в дейностите си, на 21 ноември по повод Деня на християнското семейство всички заедно ще присъстваме заедно в НЧ “Светлина-1956“ в с. Катрище. Като съорганизатори сме поканили и още едно читалище, с което си партнираме и това е НЧ „Светлина-1913“ с. Раждавица, на чиято годишнина на 29 септември присъстваха представители от дамския клуб към нашето, а аз, като председател изпратих поздравителен адрес поради служебната си ангажираност за специализация в университета в Сегет, Унгария.

Като университетски преподавател се възползвам от възможностите на програма „Еразъм+“. Преподавала съм и съм се обучавала в различни университети в чужбина. Натрупала съм много знания и опит, изградила съм интеркултурни компетентности, които ми помагат да се развивам като експерт, преподавател и общественик и да работя за развитието на местните общности.

Участвах в подготовката и изпълнението на два проекта за обучение на възрастни, реализирани в чужбина по същата програма „Еразъм+“. Първият бе изпълнен под името: „Заедно за социално предприемачество на местно ниво“, по който бенефициер бе компанията „Фаст Гроут Сълюшънс ЕООД, която аз управлявам, а партньор бе опитна организация с традиции в обученията от Испания. Вторият проект на тема „Заедно за цифровото бъдеще на Кюстендил“ бе реализиран в самото начало на месец септември в партньорство с Международния Славянски Университет в гр. Свети Николе – Република Северна Македония с бенефициер Център за професионално обучение към Сдружение „Евро-славянска общност“, с които аз, като експерт, а и читалището имаме партньорство.

Ключовата дума и в двата проекта е „заедно“. Сплотеността на професионалните екипи е изключително важна. Така изборът на мен и моите колеги е да работим за промяна на мисленето на хората, живеещи в гр. Кюстендил и в района и подтикването им към действия на партньорство, към обединение като избор на личността. Подчертавам, че повече хора трябва да правят този избор и да се сближават, обединяват с повече хора, с които просто „вибрират на една честота“.

А като член на УС на Фондация „Визионери-Европа“ с гордост бих искала да спомена, че благодарение на нейния председател, д-р Кремена Дачова - философ и организационен психолог първият реализиран проект по програма „Еразъм+“, от името на тази организация, бе озаглавен „Бъдещето започва от днес“.

От 15 ноември започнаха Коледните пости. Нека се пречистим не само телесно, но и душевно! Да загърбим политическите пристрастия и да работим смирени и съединени чрез нишката на добротата и толерантността!

Днес, 16 ноември в Деня на толерантността, искам да призова хората да дават свобода на избор на другия и взаимно да подкрепят инициативи, които смятат, че биха довели до изграждане на личността им и включването им в мрежа на добродеятели, чието „бъдеще, започва от днес“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK