Кметът на Благоевград "обвини" в задкулисие и груба намеса бивш областен управител

Снимка: Infomreja.bg

Областната управа загуби поредно знаково дело срещу Общината

„Областната управа загуби поредно знаково дело, заведено срещу развитието на Благоевград. Целта на жалбата от екипа на областния управител беше да попречи на Общината да реализира своите проекти. В голяма степен един назначаем човек, успя да възпрепятства осъществяването на идеята да превърнем града в атрактивна за туристи дестинация“.

Това заяви на пресконференция кметът Илко Стоянов във връзка с решение на Административния съд в Благоевград да прекрати делото срещу решението на Общинския съвет за поемане на дългосрочен дълг от 17.3 млн. лева за реализация на проект „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“, който предвижда реконструкция на парк „Бачиново“ и ремонт на съществуващия покрит басейн.

Стоянов коментира, че областния управител Стоян Христов – бивш секретар на Областната администрация, е назначено лице, управлявано от бившия губернатор и настоящи зам.-министър на регионалното развитие – Николай Шушков.

„Проектът нарушаваше интересите за застрояване на парка“, каза още Стоянов.

Надявам се Шушков за загуби и поредното дело за „такса смет“, което стигна до Върховния съд, каза Стоянов.

Според кмета, бившият областен управител е попречил на всички проекти, които са имали цел да създадат по-добри условия за живот в Благоевград.

Стоянов заяви още, че Благоевград е била първата община в държавата, която е кандидатствала за финансиране по програма за облагородяването на парка, ала предвид създалата се ситуация, много други общини в областта – като Петрич и Сандански, са успели да получат средства, макар и включили се като кандидати за финансиране в програмата на по-късен етап.

„Общината не е митница или дойна крава. Областната администрация институциализира група граждани, които пречат на развитието на Благоевград. Според мен тези „атаки“ има връзка не само с обслужване на нечии интереси, но и с предстоящите местни избори“, каза Стоянов.

Кметът каза именно за местните избори, че е „за провеждането на състезание, но не и такова, в което заложник е градът“. Такъв прецедент досега не е имало, каза още Стоянов.

Ако спечелим делото за такса смет, то никой гражданин няма да загуби пари. Ще ги връщаме или приспадаме от следващата данъчна кампания, каза Стоянов относно другата тема за другото дело във ВАС.

А по отношение на проекта „Бачиново“, кметът с юридическо образование обясни, че Областната администрация нямала право да обжалва такова решение, защото то не е административен акт, и така управителят прекрачва правомощията си.

Кметът отново засегна темата за децентрализация на общините.

А дали има бъдеще проектът „Бачиново“ – да, има, но не сега. Идеята остава за следващ мандат, ако аз бъда преизбран – ще го предложа отново, каза Стоянов.

„Проектът не е изпуснат, но не може да се изпълни в срок и а ресурсът по програмата е изчерпан, тъй като останалите Общини след нас, бяха кандидати и спечелиха.“

Според Стоянов промяната на Общия устройствен план ще „пореже“ апетитите на строителите да посегнат на парка, което е крачка и част от реализацията на проекта.

Припомняме, че решението за дълга беше взето в края на миналата година на извънредно заседание на ОбС - Благоевград и впоследствие атакувано с две жалби от областния управител и от група граждани. То предвиждаше кредитът да бъде погасен до 240 месеца с обезпечение залог върху настоящи и бъдещи приходи на Община Благоевград.

В предвидения от закона едномесечен срок Административен съд-Благоевград  реши, че жалбите са недопустими.

 

КОМЕНТАРИ

Балтов16:11 - 25.04.2023
Няма да бъдеш преизбран... с 200 гласа няма как!!!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK