Двама ухапани от змии за дни в Кюстендилско

снимка: infomreja.bg, архив

Двама мъже станаха жертва на змии в рамките на по-малко от седмица в Кюстендилско, обявиха от Спешния център в областния град. Първият регистриран случай е на пастир от Рила. Докато мъжът обикалял с поверените му животни, бил нападнат ненадейно от влечуго. Веднага е подаден сигнал до най-близката болница в Дупница, където на ухапания е поставен противозмийски серум.

Два дни по-късно от змийска отрова едва не умрял и 58-годишният Стоичко Славейков. Инцидентът станал в 12.33 часа, когато горският служител извършвал маркиране на дървета в района на село Ново село. Тогава от храстите изкочила отровна змия, която ухапала Стоичко по глезена. Само минута по-късно мъжът започнал да се задушава.

На място е повикан екип на Спешен център, който е оказал първа помощ на пострадалия. Заради силната отрова и интоксикация едва вчера мъжът е изписан от кюстендилската многопрофилна болница в добро здравословно състояние.

“Много е важно хората да се пазят в този сезон. Трябва винаги да ходят с обувки над глезените, защото обикновено влечугите нападат точно тази част от тялото”, посъветва и шефката на Спешен център в града д-р Анелия Георгиева. По нейни думи за разлика от проблемите със змиите се наблюдава намаление на ухапани от кърлежи.

В Спешен център в Дупница има регистрирани около 10-15 души за седмица. Що се отнася за Кюстендил, там точна бройка не може да се каже, тъй като част от пациентите преминават директно през болницата в града. “При наличието на подобно ухапване потърпевшия трябва моментално да потърси лекарска помощ, за да не се стигне до по – сериозни заболявания”, коментира още д-р Георгиева.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK