Кметът на Копривлен: Целта ми е да постигна пълно взаимодействие с всички институции, за да вървим в една посока!

Снимка: Infomreja.bg

Ангел Зайков много държи и на личния пример

По-малко от месец след последните избори за местна власт се срещаме с новия кмет на хаджидимовското село Копривлен, издигнат от Инициативен комитет - Ангел Зайков. Той спечели кметското място между трима кандидати още на първия тур с 55,09 % от гласовете.

Господин Зайков, Вие сте местен човек, как бихте характеризирали село Копривлен днес?

Копривлен е едно добро място за живот. Намира се само на 10 минути път от Гоце Делчев. Не е далече и от общинския център – град Хаджидимово. На трето място сме по площ и по брой на населението в общината (1 184 жители според последното преброяване от 2021 година ). Разбира се, и при нас демографският проблем е голям.

Селото е благоустроено - почти 98% е асфалтирано, включително и с нов асфалт. Водопроводната мрежа е изцяло подменена. Решен е и въпросът с канализацията. Много е направено досега, особено по време на кмета Тодор Гърнев, но има нужда от осъвременяване.

Напоследък интересът към селото се събужда. Къщи купуват не само жители на Копривлен и гоцеделчевци, но и хора, дошли от по-далечни краища. Започна строителство на нови къщи – нещо, което отдавна не се беше случвало.

Кой е основният проблем, с чието решаване ще се заемете веднага?

Основният ни проблем е чистотата и вече работим по него. Две поредни недели ни бяха нужни, за да изчистим мястото за отдих, известно като Тихият кът. То се намира недалече от селото, по пътя за Драма. Някога е направено по проект – с голям паркинг, навес, пейки, чешма, тоалетни, и е давало възможност на пътуващите да спрат и да си починат. За съжаление през годините е занемарено и се налага сега да го възобновим.

През следващата неделя ще чистим вътре и около стадиона. Създадохме Фейсбук страница на селото и там съобщаваме за всичко, което предстои, а след това отчитаме свършеното. Радвам се, че хората – и млади, и стари, откликват на инициативите, а и сами са инициатори.

В хигиенизирането ще се включват и служители по чистотата от община Хаджидимово. Днес например те щяха да почистят близкия парк, но дъждът попречи и отложихме тази дейност за утре. След Нова  година ще кандидатстваме по проект към общината, за да имаме и ние такива служители.

Според мене много важно е да се научим да пазим. Да пазим и да надграждаме!

Казахте, че инфраструктурата се нуждае от осъвременяване. Имате ли вече план за действие?

Да, изготвен е проект за ремонт на част от главната улица – преасфалтиране, подмяна на тротоарна настилка и на бордюри. Всичко е правено преди поне 40 години. По въпроса имаме пълно разбиране от страна на общинския кмет Людмил Терзиев.

Друга задача, която си поставяме, е подмяна на уличното осветление с ново – енергоспестяващо.

Обръщаме поглед и към спортната база. Имаме футболен отбор и Детско – юношеска школа, в която тренират деца и от други населени места. Желанието ни е да им създадем още по-добри условия за спорт. Стадионът е отпреди 50 години и се нуждае от реновиране.

Сградата на кметството и Здравната служба също имат нужда от освежаване.

Споменахте за Здравната служба. Как стои въпросът с медицинското осигуряване на хората тук?

В селото вече има двама лични лекари. Това е добре, но останахме без аптека. Помещение има, липсват фармацевти. В момента млади хора от селото следват фармация и се надяваме да привлечем някого от тях, за да отворим аптеката. Тя ще обслужва и хора от други села.

Копривлен е известен със здравите си традиции в областта на духовния живот. Ще се поддържат ли те и занапред?

Когато бях ученик в местното училище, имаше духов и акордеонен оркестър, хор, школи по различни музикални инструменти. С радост виждам, че тези традиции се възстановяват. Вече имаме фолклорен ансамбъл, чиято известност непрекъснато расте.

Традицията се поддържа и по отношение празника на селото, който е и храмов празник на черквата ни – Покров на Света Богородица. В района на селото има и няколко параклиса, поддържани и посещавани. Бързо напредва работата по строежа на параклис „Свети Димитър“.

Господин Зайков, Вие ставате кмет, след като сте били началник на полицията в Гоце Делчев. Труден ли е преходът?

Аз съм свикнал да работя с хора, готов съм да помагам, да бъда в тяхна услуга. Не желая да съм само един чиновник, а да се включвам активно във всички мероприятия, защото личният пример е много важен. Целта ми е да постигна пълно взаимодействие с всички институции, за да вървим в една посока!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK