Къде са парите? Борисов твърди, че ПП са ги взели за избори

Снимка: Infomreja.bg

Старият и новият финансови министри влязоха в пререкание

Парите ги няма, само преди два-три дена ви казах, че НС трябва да прояви характер, както и правителството тогава и да се вслушаме в доклада на МВФ да спрем с тези безумни харчения на пари, да си свалим дефицита до 1% - това, което са препоръките. А вместо това се оказа, че няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че имаме 9 милиарда, а те са 6. Като сложите там пенсионните фондове, ядрената безопасност всъщност се оказва, че държавата има под 2 милиарда, с които да разполага. Е това ни е наследството!.

Това заяви в кулоарите на парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Когато говорех, че има проблеми в Министерството на финансите и освен партийните назначения, парите ги няма. И аз поздравявам новия финансов министър, че остави шефа на НАП Спецов, защото ако не бяха направили така само след една седмица с мощната им медийна подкрепа, която имат щеше да излезе, че когато Асен Василев има пари за всичко, а то всъщност се оказа, че нито има пари за общините, нито има за енергетиката, източена е цялата, всъщност проблемите са изключително големи. Това не е нищо предизборно. Аз го казвам с тревога, защото ние като дясна консервативна партия винаги сме държали да има мазнинка в държавата, да има резерв в държавата, да има пари в държавата и да не се изхарчва всичко, което тя изкарва, за да има запас. Отново се връщам на своето предложение, което от ПП и ДБ трябваше да оценят - дори да няма правителство - Мария Габриел и Асен Василев да останат в сегашния кабинет, за да може това, което във финансите са надробили да си го изсърбат, да си го поправят или съответно да си понесат отговорност. В други времена за 20 милиона ставаше скандал. Сега няколко милиарда заминаха за няколко дни и дори в някои медии не е написано. Аз се доверявах на това, което Асен Василев излагаше на срещите ни. Има много хубави поговорки - който нож вади, от нож умира, който пачки вади от пачки умира, вола рие на гърба му пада - от вековете, които са много валидни за днешна дата, каза Борсиов.

В следващите дни има важни законопроекти, свързани с отбрана, енергетика. Ще стане ясно как се харчат пари по Плана за възстановяване. Вместо да се дават за проекти, са изхарчени за пенсии, за да се изкарат колегите много добри.

Вчера при встъпването си в длъжност новият служебен финансов министър – Людмила Петкова обяви:

Всъщност към дата 8 април фискалният резерв е в размер на шест милиарда 689 млн. лева. Мога само по принцип да предположа. 1,6 млрд. са средствата, които бяха предоставени във връзка с придобиване на вземанията на "Топлофикация" от Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз".

В момента във фискалния резерв има 9,9 млрд. лева, които са напълно достатъчни за нормалното опериране на държавата", отбеляза Асен Василев.

Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно Съкровище” не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ“, каза още Василев.

Големи плащания са направени в началото на април - 1,6 милиарда лева към БЕХ за дълга на "Топлофикация" и 1,5 милиарда за изплащане на пенсиите през април. Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 милиарда лева и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лева, се казва в позиция на Продължаваме промяната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK