Здравният министър: Не си носете маските като украшение

Снимка: МЗ

Държавата ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тест в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен

„С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на Разград обсъдихме разпространението на COVID-19 в региона, като основната задача беше да видим къде областите трябва да си сътрудничат“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Търговище. Той съобщи, че Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен.

По-рано през деня министърът беше в областната болница в Търговище, където на място се запозна със създадената организация. След това проведе работна среща в регионалната здравна инспекция и участва в заседание на Областния кризисен щаб. „От всичко, което видях на място и поисках като информация, мога да заявя, че организацията в областта е на ниво и няма място за притеснения“, посочи проф. Ангелов пред журналисти.

От началото на пандемията общият брой на случаите на COVID-19 в областта е 469, активни са 302, хоспитализираните пациенти са 79, а карантинирани са 385 граждани.

Болничните легла в областта са 94, от тях заети са 79. В МБАЛ Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и 55 легла за консервативно лечение – 42 във Второ вътрешно отделение и 13 в Инфекциозно отделение. Хоспитализирани са 49 лица. При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла – 10 на територията на Клиниката по урология, чиято дейност ще се измести в Клиниката по хирургия, 10 в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити още 28 легла, а на територията  на детско психиатрично отделение – 10.

По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово. 

В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента  са 28 медицински служители.

„Областта разполага с  консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Ако се налага, нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма недостиг и на легла и медицински персонал“, беше категоричен проф. Ангелов. 

В областта 27 учители са с коронавирусна инфекция. В лечебни заведения са двама, на домашно лечение - 24, един е починал. Положителни за COVID-19 са 12 ученици, като всички са без симптоми. 295 са карантинирани.

„Мога да ви уверя, че правим всичко възможно. Осигурили сме финансов ресурс, леглова база, логистика. Но по отношение на самодисциплина и отговорност няма как да го направим със заповед към всеки един гражданин. Нека ежедневно да напомняме да се спазват мерките. Само по този начин ще ограничим разпространението на заразата. До преди 4 месеца нямаше нито един случай на COVID-19 в Търговище – защото тогава хората спазваха мерките. Сега обаче резултатът от неглижирането им е налице“, посочи областният управител на Търговище Митко Стайков.

„Благодаря на всички, които спазват мерките и апелирам да не подценяваме епидемията. Трябва да свикнем да живеем с нея, но трябва да бъдем разумни, отговорни и дисциплинирани – да носим маски на закрито и да спазваме дистанция. Въпрос на разум е! Не си носете маските като украшение. Те помагат! Ако се спазват всички ограничения, очакваме с 30% по-ниска заболяемост", коментира здравният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK