Милиони са в очакване на пълното слънчево затъмнение в Северна Америка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Устройство ще преобразува случващото се на небето в звуци

Северна Америка се подготвя за пълно слънчево затъмнение по-късно днес, пише БНР.

Пътят на тоталната сянка ще мине през Мексико, Съединените щати, Канада и някои острови в Тихия и Атлантическия океан. В него влизат градове като Сан Антонио, Далас, Кливланд, Индианаполис, Бъфало и Монреал. Продължителността на най-зрелищната фаза ще бъде между 1 минута и 4 минути и половина в различните райони, като най-дълго на затъменото слънце ще могат да се наслаждават в Мексико. 

Събитието е второто за тази част на света за последните 7 години. През 2017 г. американците пак се радваха на подобно явление и тогава то пресече страната от Орегон до Южна Каролина. Следващото пълно затъмнение на американска територия ще бъде чак през август 2044 г., но в Европа ще могат да го наблюдават по-рано - хората в райони на Гренландия. Исландия, Испания, Русия и Португалия ще видят как Луната закрива напълно слънчевия диск след две години.

Сега специална технология ще помага на хората с нарушено зрение също да се насладят на явлението. Устройство ще преобразува случващото се на небето в звуци - светлината ще бъде представена от флейта, разрастващият се мрак от кларинет, а пълната сянка от нисък кликащ звук. От проекта, който създава устройствата, планират да раздадат стотици от тях на различни събития по случай затъмнението в Съединените щати. 

НАСА също се подготвя отново да събира данни, които включват както поведението на животните, така и това на хората и техните усещания. Около 2500 доброволци вече са се записали за участие и ще представят своите впечатления.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK