Индийското орехче може да предизвика халюцинации, кома и смърт

Снимка: iStock

Трябва да се консумират около 5 грама от подправката

С индийско орехче подправяме месо, колбаси или сосове. Може да се намери в много кухненски шкафове по света. Но внимавайте, тази подправка има странични ефекти, когато се консумира в големи количества – индийското орехче може да бъде опасен халюциноген.

Векове наред индийското орехче е високо ценено в цяла Европа и Близкия изток. То е купувано не само заради вкуса му, но и заради полезните му лечебни свойства, които притежава.

Заради голямото търсене, подправката е скъпа, но цената ѝ е още по-висока поради трудния добив на индийското орехче. До 19 век дърветата, произвеждащи подправката, Myristica fragrans, растат само на едно място – островите Малука в Индонезия.

Днес подправката може да се намери в повечето местни супермаркети и малко от нас имат причина да се замислят за по-дългата ѝ история.

Нова тенденция в TikTok, #nutmegchallenge“, привлече вниманието на широката публика към подправката. 

Индийското орехче съдържа съединение, наречено миристицин, което също се среща и в други подправки и растения като магданоз и копър, но концентрацията му е най-изобилна в семената на индийското орехче. /VESTI/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK