Глаголицата оживя на 1 декар площ в центъра на Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Инициативата е на кюстендилския художник Евгени Серафимов

Глаголицата на Светите братя Кирил и Методий оживя на 1 декар площ на централния площад „Велбъжд“ в Кюстендил. Нестандартната инициатива е на кюстендилския художник и преподавател по рисуване Евгени Серафимов, а събитието съвпада с патронния празник на най-старото училище ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, което днес става на 203 години.

По иновативен начин над 900 деца от класовете на учебното заведение изписаха глаголицата с пластмасови капачки, а творението им бе наречено пиксел арт.

„Това е много сериозна логистика, която отне пет години. Първо Основно училище събира капачки, разделяме ги по цветове, сортираме ги, правим разпределение и ето дойде момента, в който трябва да реализираме азбуката на Кирил и Методи.

Мисля, че такова нещо никога, никъде не е правено и аз съм сигурен, че това може да направи само българското училище. Защото ние, българските учители сме отговаряли на какви ли не предизвикателства и всъщност това е нагледен пример как добре работим в екип, защото азбуката е сбор от букви, училището е сбор от класове, от учители, от ученици, но заедно правим едно цяло“, каза Евгени Серафимов.

Събраните тонове капачки след това ще бъдат предадени благотворително за купуването на детска линейка.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK