Кой иска "да вземе" благоевградския парк "Македония"?

Снимка: Infomreja.bg

Областната администрация в Благоевград: Тече дело във ВАС

Все още тече делото във ВАС, свързано с благоевградския парк „Македония“.

Това обявиха от Областната администрация в Благоевград, след направено запитване от ИНФОМРЕЖА.

Причината е коментарът на екскмета Илко Стоянов, пред медията ни.

Според мен зад този терен стоят нечии интереси да бъде придобит. Областната администрация, която подаде жалба в съда срещу главният архитект на Общината по казуса с парка, изгуби делото. За пореден път!, каза Стоянов.

От Администрацията съобщиха, че след като е подадена жалба от страна на институцията към Административния съд в Благоевград, тя е отхвърлена.

Затова жалбата е прехвърлена на по-висока инстанция, а именно ВАС, където в момента текат две дела, но нито едно от тях не е изгубено.

Става дума за делото по жалба, предявена от ОА към главния архитект на Община Благоевград, който е позволил да бъде разделен теренът, където се намира парк „Македония“.

По втора жалба, входирана от Сухопътните войнски в Благоевград, тече второ дело, заради това, че през парка преминава алея, по която военните транспортират техниката си до поделението. Те искат изясняване на собствеността.

Днес, в своя публикация във Фейсбук, Илко Стоянов коментира: 

По време на предизборната кампания, областният управител от ПП Мария Димова, разпространи прессъобщение в нарушение на всякакви правила. Това прессъобщение имаше за цел да внуши за пореден път, че Благоевград не трябва да има свой индустриален парк, а имотът в бившите казарми да се изземе от община Благоевград.

Днес изтича срокът за подаване на проектно предложение по “Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“)“ от Националния план за възстановяване и устойчивост, с което община Благоевград може да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ до 40 милиона. Затова и предоставям на новия кмет съдебен акт на Административен съд Благоевград, което доказва за пореден път, че документите на община Благоевград за високотехнологичен парк са изрядни и е само въпрос на воля и желание да продължи неговата реализация.

П.П. Знам, че такива новини са скучни, защото носят факти, а не “жълти” новини изпълнени с лъжи за липсващи милиони, за картини, четки за зъби и всякакви други глупости, но е хубаво да ги припомням, защото рано или късно истината ще си пробие път.

На 25 октомври стана ясно, че Мария Димова поиска от Административен съд - Благоевград отмяна на заповед на главния архитект на Община Благоевград, свързана с парк „Македония“.

Заповедта от юни 2023 г. е за одобряване на подробен устройствен план. С нея предоставеният от държавата на Общината през 2016 г. имот в района на бившата казарма се разделя на два самостоятелни парцела. Променя се и предназначението на единия от тях от „интер експо център и конгресен център, музей, парк, спортен център и православен храм“ на „индустриален парк за високотехнологични интензивно базирани на знания услуги“.

Според новоизбрания кмет на Благоевград – Методи Байкушев, има два варианта – Община Благоевград да упорства и да не изпълни волята на държавата за връщане на имота, вместо това да започне съдебна битка.

Вторият вариант е този, който преди време предложи и Димова, а именно – Общината да се съобрази с решението на МРРБ и да върне имота, а след това да подаде ново искане за придобиването му.

И Димова, и Байкушев имат единомислие по темата, че този терен е „за Общината“, но тя трябва да се съобрази със закона.

Хронология на събитията около парк „Македония“:

Имотът на държавата е прехвърлен с решение на МС от държавата на Община Благоевград през 2016. Условието, при което Общината ще остане собственик на имота, даден ѝ от държавата, е, че за 5 години ще изгради интер експо център. Което не се случва и до 2023 година, така Общината е задължена – след като не е спазила договора, да прехвърли собствеността на имота обратно на държавата. Общината обаче не спазва изискванията на решението на МС, но и действията продължават като е издадена въпросната заповед на главния архитект на Общината за ПУП-а и се сменя и предназначението на имота. А според закона ОбС няма право да гласува такава промяна на предназначението на имота.

През май 2023 г. МРРБ уведомява с писмо Областната администрация, че все още Общината не е върнала имота на държавата. На 29 май е изпратено писмо до кмета на Общината и председателя на ОбС от областния управител. В това писмо се казва, че Общината има месец време да върне имота на държавата. На 30 юни, когато срокът за изпълнението на оказаните от ОА стъпки по прехвърляне, главният архитект на Общината без решение на ОбС променя предназначението на имота.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK