Отнеха правомощията на кметовете на Дебрен и Хвостяне да сключват договори за общински земи под наем

Снимка: Infomreja.bg

Кметовете на двете гърменски села Тюркян Ходжова-Дебрен, и Сейхан Ахмедов –Хвостяне, след вчерашното заседание на ОбС-Гърмен, са с отнети правомощия да сключват договори с безимотни и малоимотни жители за отдаване на общински земи под наем.

Съветниците от ОбС-Гърмен, единодушно подкрепиха предложението на кмета на общината-Минка Капитанова, въпросните договори за двете села от тук насетне да ги сключва лично тя.

До подобно предложение от страна на кмета Капитанова и последвалото решение на съветниците от ОбС се стигна след направена справка от ОСЗ-Гърмен, за която ИНФОМРЕЖА писа вчера.

Въпросната справка на Общинска служба „Земеделие и гори“ в Гърмен установи, че и през двете стопански години, 2016 и 2017, кметът на село Дебрен-Тюркян Ходжова, е сключила договори без да ги предостави в общината и без да събира наеми за тях, като същевременно ги е предоставила на лицата за получаване на субсидия от ДФЗ. Общо за двете стопански години от съмнителните операции за отдаване на общински земи под наем Ходжова е ощетила общинския бюджет с 7 538,05 лв.

Почти идентичен е и случат в другото гърменско село Хвостяне, заради който общинските съветници вчера прекратиха правомощията и на кмета Сейхан Ахмедов да сключва договори. Според изнесените данни на заседанието на ОбС-Гърмен, от справката на ОСЗ, Ахмедов за стопанската 2017 година не е отчел наемите за 11 отдадени под наем от него имоти, като неотчетените договори е предоставил на въпросните лица за получаване на субсидия от ДФЗ, с което е ощетил общинския бюджет със сумата от 5 032,11 лева.

Запознати коментираха, че при проверката си проверяващите от ОСЗ –Гърмен, са се натъкнали и на други подобни случаи в община Гърмен, но парите са били възстановрени бързо от кметовете на съответните населени места.

В хода на дебатите вчера в ОбС-Гърмен, бе коментирано още, че случаите в Дебрен и Хвостяне не са идентични и такива има не само в Гърменско, но и в населени места в другите общини, тъй като законът не бил съвършен и е оставил вратички за злоупотреби.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK