Католиците у нас празнуват Великден

Снимка: БГНЕС

Тази година католическият и православният Великден се празнуват в разстояние от един месец

Днес католиците в България, но и по целя свят празнуват Възкресение Христово. В първата неделя след пролетното равноденствие арменската и протестантската църква също отбелязват Възкресението на Исус Христос, предаде БНР.

Тази година католическият и православният Великден се празнуват в разстояние от един месец. В нощта на 31-ви католическите храмове се изпълват с вярващи, а свещеникът в тъмната нощ ги посреща с думите „Христос възкръсна! Наистина възкръсна!“ – поздрав, повтарян векове наред, с който ангел Господен посрещнал жените-мироносци, отишли на гроба на Исус.

"Ние знаем от нашата християнска вяра, че Великден е центърът на цялата литургична година и също така центъра на вярата. Свети Павел казва "Ако Исус Христос не бе възкръснал, то нашата вяра би била празна, пуста. Затова това е основата на вярата, възкресението, което означава, че Исус възкръсва и по този начин спасява човека от греха, нощите на тъмнината, тъмнината на греха, в които човек живял тогава, и днес също. Исус Христос чрез своята кръв, чрез своето страдание и смърт, и възкресение изкупва човека и благодарение на тази жертва ние днес можем да се обръщаме към бога с "Отец", с една надежда, че след смъртта всички заедно ще се намерим в небесното царство, възкръснали в новия свят, новата земя, която ще настъпи след края на света", коментира пред БНР отец Венци Николов - свещеник от манастира „Свети Максимилиян Колбе“ в град Раковски.

Възкресение Христово отбелязва днес и арменската общност в България и по света. Най-големият празник за вярващите арменци се отбелязва винаги в първата неделя след пролетното равноденствие. Поради тази причина той съвпада с този на католиците и протестантите и тази година се отбелязва около месец по-рано от православния празник.

В църквата "Света Богородица" в София ще бъде отслужена празнична Света Великденска литургия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK