Разследват умишлен палеж на сградата в Германия, в която изгоря българско семейство

Снимка: Infomreja.bg

Засега няма заподозрян

Умишлен палеж е основната версия за пожара в Золинген, при който загина четиричленно българско семейство. Според властите в Германия ксенофобски мотиви се изключват. 

Според разследването в сградата са открити следи от запалителна течност. Установено е, че огънят избухва на дървеното стълбище и след това се разпространява към покрива. Засега все още няма данни за заподозрян.

Четирима български граждани от турски произход, включително две деца, загинаха при пожар в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване за причините на инцидента във възможно най-кратък срок.

По данни на пожарната служба пламъците са се разгорели на втория етаж на сградата и са обхванали подпокривния етаж, където семейството е спяло. 

„Пожелаваме милостта на Аллах на нашите турски сънародници от България, които загубиха живота си при пожара, избухнал на 25 март в Золинген, съболезнования на опечалените им роднини и бързо възстановяване на пострадалите. Надяваме се силно, че естеството на пожара ще бъде разследвано и изяснено във възможно най-кратък срок. Нашето генерално консулство ще продължи да поддържа връзка със съответните органи“, написа генералното консулство на Турция в Дюселдорф в пост в профила си в социалните мрежи.

Загиналите са близки на футболиста Здравко Жилов от ОФК „Гигант". Нужни са 18 000 евро, за да бъдат транспортирани телата на починалите. В социалните мрежи вече тече компания за набирането на необходимите средства.

Турската информационна агенция НТВ и други местни медии напомнят в контекста на този случай за трагедията от 29 май 1993 г. в Золинген, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима членове на семейството. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK