На сесия на ОбС-Благоевград решават кой да е омбудсман

Снимка: Infomreja.bg

Натоварено заседание с множество предложения предстои в последния петък от март

Общинският съвет в Благоевград провежда редовната си сесия на 29 март от 9,30 ч.

Първата точка от дневния ред на ОбС е изборът за обществен посредник.

На 28 март пред Комисията по номинация се явиха трите дами – кандидати за поста, които представиха биографиите си и плана си за работа.

От съветниците зависи кой ще бъде следващия омбудсман. Те гласуват тайно, а минимум 28 гласа са нужни да има положителен избор.

Ако такъв не бъде извършен, то до два месеца трябва да бъде извършена цялата процедура отначало.

За първи път ОбС прави такъв прозрачен конкурс. Трудно е да се избере посредник, тъй като институцията задължава много, обществените нагласи са много завишени, но позицията е трамплин за реализация, каза председателят на ОбС – Радослав Тасков, визирайки националния омбудсман – Диана Ковачева, която стана съдя е Европейския съд по правата на човека.

Тасков каза, че е очаквал да се явят на конкурса повече кандидати.

Като втора точка е внесено предложение за присъждане на звание „Почетен гражданин“ на Благоевград на Васил Новоселски.

Новоселски е предприел като мисия в своя живот и работа всеотдайно за издигане на читалището н отвоюване на достойното му място в съвременния свят.

Два пъти е носител на Плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България, два пъти получава най-високата награда на Министерството на културата — „Златен век“, носител е на званието „Заслужил театрален деятел“ за високи постижения в областта на читалищната дейност, носител на специалната паневропейска награда, два пъти носител на най-високото отличие на Ротари клуб „Пол Харис“.

Съветниците ще гласуват още нова наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, подготвителни групи в общинските училища и дневни детски ясли на територията на община Благоевград.

В проектонаредбата, която бе публикувана за обществено обсъждане, ясно са посочени условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, подготвителни групи в общинските училища и дневни детски ясли.

Целта на новата наредба е да се постигне по-голяма бързина, прозрачност и публичност при организацията на процеса, като в същото време родителите да бъдат улеснени при кандидатстване и записване в детските заведения.

Наредбата е изцяло нова и в нея се включва приемът да бъде електронен с висока защита на личните данни.

Съветникът Василиса Павлова е предложила допълнителни критерии за подбор, които ще бъдат обсъдени днес в зала 102 на Общината.

Предложение за това родителите да имат минимум 5-годишна уседналост по настоящ адрес е било отхвърлено.

В дневния ред са включени още предложение за: приемане на Правилник за работа на Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол; осигуряване на собствени средства в размер на 528 000 лв. за ремонт на сградата на закрития плувен басейн в ж.к. „Еленово-1“; издаване на Акт за възлагане на услуги от общ икономически интерес (УОИИ) по изпълняван от Община Благоевград проект „Грижа в дома в Община Благоевград“; отпускане на еднократна финансова помощ на граждани на Община Благоевград подали съответните заявления, във връзка с Вътрешни правила за работа на Комисията за разглеждане на заявленията за получаване на еднократна финансова помощ от бюджета на Община Благоевград.

Кметът предлага пред ОбС и преструктуриране на общински културни институции в културни институти със самостоятелен бюджет.

Методи Байкушев внесе предложението до ОбС за преобразуване на Ансамбъл „Пирин“, Биг бенд – Благоевград, Камерна опера и Градската художествена галерия от общински звена в културни институти с предмет на дейност създаване, разпространение и опазване на културни ценности в областта на музиката, танца, фолклора, и опазване на културно-историческото наследство.

Ако бъде прието предложението, тези институти ще имат самостоятелен бюджет и ще определят сами своите задачи и структура, съобразно предмета на дейността си.

Едно от основните предимства на преобразуването е, че културните институти ще могат да кандидатстват с проекти и да получават финансиране по Закона за развитие на културата  и различни оперативни програми за осъществяване и развитие на дейността си, както и да получават субсидии по Закона за закрила и развитие на културата.

Кметът предлага размерът на субсидията за всеки от общинските културни институти да не e по-нисък от този през предходната година, независимо от реализираните приходи от дейността им, но при размер на разходите не по-нисък от размера на определените в бюджета за тази цел през предходната година.

Кметът ще се отчете и за мерките, заложени в „Актуализация на общинската програма за качеството на атмосферния въздух за достигане на установените норми на ФПЧ10 и ПАВ на територията на община Благоевград, с период на действие 2019-2023 година“, за периода януари – декември 2023 г., както и за изпълнение на мерките, заложени в „Програма за управление на отпадъците на Община Благоевград 2021-2028 г.“, за периода януари – декември 2023 г.

Байкушев ще представи бюджетната прогноза за периода 2025-2027 година на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности.

Три са точките, свързани с общински имоти, които ще бъдат обсъдени:

Проф. д-р Васил Жечев – президент на Колежа по туризъм, е поискал да бъде удължен договорът му за наем на сградата, в която се помещава висшето учебно заведение, тъй като престои акредитация. Така съветниците трябва да дадат съгласие за още 6 години мястото да се използва от Жечев.

Кметът предлага Общината да дари общински поземлен имот в с. Рилци на Неврокопска Света Митрополия за изграждане на допълнителна административна сграда за нуждите на храм „Св. Пророк Илия“ в селото. Постройката е предвидено да се използва като кухня за хора в нужда.

Ще се проведе и публичен търг за отдаване под наем самостоятелни обекти в сграда на ул. „Тракия“ № 2. Това е централата, в която се помещава Регионалният инспекторат по образование.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK