Джо Байдън предложи на Полша заем, ракети и бойни хеликоптери

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Оръжейната сделка е на стойност 3,5 милиарда долара

На среща с полския президент Анджей Дуда и полския министър-председател Доналд Туск президентът на САЩ Джо Байдън им предложи военен заем в размер на 2 млрд. долара и заяви, че е готов да достави бойни хеликоптери, съобщи Белият дом.

"На срещата президентът Байдън заяви, че Съединените щати ще продължат с нов пряк заем от 2 млрд. долара за Полша (...), за да укрепят нейната сигурност и да подкрепят модернизацията на отбраната, като използват средства, отпуснати по-рано от Конгреса", се казва в изявлението.

В него също така се казва, че Съединените щати биха могли да продадат на Полша 96 хеликоптера AH-64 Apache.

Белият дом заяви, че заемът и доставката на хеликоптерите са "важна стъпка за осигуряване на полските въоръжени сили с модерни способности за самоотбрана, засилване на оперативната съвместимост с НАТО и по-нататъшна подкрепа за отбранителната индустрия на САЩ".

Държавният департамент на САЩ одобри и оръжейна сделка с Полша на стойност 3,5 милиарда долара.

Тя включва стотици ракети тип "въздух-въздух" и "земя-въздух".

Новината бе обявена при посещението на президента и премиера на Полша - Анджей Дуда и Доналд Туск, във Вашингтон.

В изявлението се подчертава, че страните са "поели ангажимент да предоставят по-нататъшна подкрепа за самоотбраната на Украйна", обсъдили са американско-полското партньорство в областта на енергийната сигурност и "трайното значение на демократичните ценности". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK