Прочетоха Паисиевата История публично в Банско

Снимка: Община Банско

Банскалии, които живеят с пулса на Банско, четоха избрани текстове

Банскалии, които живеят с пулса на Банско, четоха избрани текстове от най-българската от българските книги - Историята на Паисий.

Проявата „Четете и знайте”, организирана от читалище „Никола Вапцаров – 1894 г.” е част от програмата на община Банско за честването на 300 години от рождението на Паисий, 60 години от канонизирането му като светец и 260 години от написване на „История славянобългарска“.

Огненото Паисиево слово четоха кметът на община Банско Иван Кадев, Верка Бенина – историк, заместник директор на Научно информационен център ”Българска енциклопедия” към Българска академия на науките, отец Георги Хаджигеоргиев – свещеник в църквата „Света Троица”, Елисавета Каменичка, от Тренчевия род – журналист във вестник ”Пиринско дело” и дългогодишен директор на Българско национално радио- Радио Благоевград, краеведът Стефан Радонов – инженер-металург в тежката индустрия на България, Емил Чакъров - ученик в Средно училище ”Неофит Рилски”, Костадин Чучулайн – един бъдещ учен-физик, който, сред няколко престижни световни университети, избра да учи в Оксфорд, Мирела Дурчова – млад учител по български език и литература в Средно училище „Неофит Рилски”.

Словата на Паисий прозвучаха още по-силно в съзвучие с Вазовата ода ”Паисий”, изпълнена от Николай Златев и Маргарита Малчова и озвучени от прекрасната ”Песен” на Панчо Владигеров, представена от Милена Томанова и Стоил Богданов. Атмосферата на събитието се допълваше от красивите фотографии на изложбата „Зографь” с автор Румен Жерев.

Авторски колектив от преподаватели от катедра „Езиково обучение“ на СУ „Неофит Рилски“ гр.Банско, представи първата адаптация и преразказ на „История славянобългарска“. Събитието е част от програмата на Община Банско за честване на светлите годишнини, свързани с живота и делото на св.Паисий Хилендарски.

Директор Елеонора Барякова, която е ръководител на проекта, разказа за пътя от раждането на идеята до реализацията ѝ – „книжицата“ на св. Паисий Хилендарски, дала начало и тласък на българското Възраждане, да бъде преработена на съвременен български език за учениците в първите степени на училищното образование.

С много любов, голяма отговорност и висок професионализъм, учителите по български език и литература са успели да запазят стила и духа на паисиевата творба и да ги направят достъпни и разбираеми за децата.

Проектът на авторите не приключва с адаптацията в книжен формат, сподели пред препълнената зала Елеонора Барякова. През есента, когато СУ“Неофит Рилски“ празнува своята 175-годишнина, ще бъде представена и аудиоадаптацията на „История славянобългарска“.

Кметът Иван Кадев изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на цялата общественост за труда на учителите от Банско, които поддържат жив будителския дух на великия банскалия.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK