Вътев постигна съгласие с браншовите организации

Снимка: МЗХ

Представители на асоциациите заявиха, че спират протестите до подписване на споразумението

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев постигна съгласие с браншови организации по техните искания. Това стана по време на среща днес в Министерството с председателя на Сдружение „Обединени земеделски производители“ Венцислав Митков, председателя на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, председателя на Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове Илиас Сарнук, председателя на Съюз на гъбопроизводителите в България Илияна Димитрова и представител от Съюза за развъждане на българските овце и кози Венцислав Евгениев. В разговорите участие взеха и заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и доц. Деян Стратев.

На срещата бяха обсъдени исканията, формулирани в 12 точки, по които беше постигнато съгласие и ще бъде изготвено споразумение. От своя страна

Министър Вътев съобщи, че производителите на гъби, черупкови плодове и трапезни картофи ще бъдат включени за подпомагане по de minimis. Той допълни, че ще се подпомогнат стопаните, за които анализите показват, че имат нужда, тъй като инструментът de minimis е за подпомагане в кризисни ситуации. „ Тези култури не са включени по украинската помощ и поради тази причина ще бъдат подпомогнати по de minimis“, посочи министър Вътев.

На срещата, която се проведе в МЗХ днес, бяха обсъдени и останалите им искания. Предвижда се да бъдат създадени работни групи за политики в земеделието относно районирането в страната, спрямо климатично-почвена карта на България, както и за анализи и препоръки по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK