Петър Тодоров: Нотариуса беше убит, за да не се разприказва

Снимка: БГНЕС

По думите му Нотариуса не е бил сътрудник на МВР

Мартин Божанов - Нотариуса беше убит, защото някой се притесни, че може да се разприказва. Това заяви пред БНТ бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров.

По думите му Нотариуса не е бил сътрудник на МВР, каквито твърдения се появиха. Тодоров е изненадан и от начина, по който е назначена съпругата на Божанов в ГДБОП, а именно с външен конкурс. Това е прецедент и не е правено в тази дирекция, обясни бившият главен секретар на МВР. И всъщност начинът, по който е отстранена, води до нейното връщане впоследствие, коментира още Петър Тодоров.

По времето, в което той беше главен секретар на МВР, имаше опит Петьо Петров-Еврото да бъде заловен, но неуспешен. Според Тодоров причината за това е, че е изтекла информация и индиректно обвини тогавашния шеф на ГДБОП и настоящ вътрешен министър в оставка Калин Стоянов.

"За мен не успяхме да го заловим, защото изтече информация. 15 минути преди да влязат колегите, той е бил там, където трябваше да го заловят. По това време имаше няколко подобни случая."

Калин Стоянов трябва да отговаря и за Мартин Божанов - защо е допуснато той да бъде убит и защо чак една седмица след убийството му се влезе в SS клуб, настоя Тодоров.

Бившият главен секретар на МВР коментира и казусът с бежанците. Според него щом има случаи на побоища в София, значи има проблем с бежанците и той ескалира. Проблемът е главно от 2014 г., но последните години се задълбочи. В момента се наблюдава временно намаление на мигрантския натиск, но това е свързано с климатичните условия. Проблемът е в това, че се връщат от Европа безшумно и инконгито, по мнението му.

Той е възмутен защо в качеството на новина ГЕРБ и ДПС обявиха два законопроекта, с които 1264 щатни служители да се включат към граничната полиция и охраната на бежанските центрове. По времето на служебния кабинет тогавашният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев внесе такива законопроекти, но те не бяха приети от Народното събрание, обясни Тодоров.

Според него ще отнеме поне 3 години в подготовката и обучението на 1200 граничари, които да се изпратят на границата.

"Тъй като един конкурс протича за поне 6 месеца, обучението също е 6 месеца, а за съжаление капацитетът на нашите обучителни центрове е малък."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK