Деца събират данни и изготвят анализи в Европейска олимпиада по статистика 2019

Започна регистрацията за участие във втората Европейска олимпиада по статистика за ученици, която ще се проведе от октомври 2018 до май 2019 година.

Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на младите хора, към насърчаване на тяхната любознателност и интерес към статистиката и нейната роля в живота на обществото.

Началото беше поставено през октомври 2017 г., когато Евростат и 11 национални статистически института стартираха съвместно първата Европейска олимпиада по статистика за ученици. В нея участваха над 11 000 ученици на възраст от 14 до 18 години. Те трябваше да решават статистически задачи, да търсят данни, да изготвят статистически анализи.

Отличените в националните състезания 180 ученици от 66 отбора представиха своите страни в последния европейски кръг. От тях се изискваше да подготвят двеминутни видеоклипове по темата „Защо официалната статистика е важна за нашето общество?“.

Общо 528 ученици от България, разпределени в 195 отбора, взеха участие в националния кръг на първата Европейска олимпиада по статистика. Шестте отбора победители се състезаваха в европейския кръг и се представиха достойно.

Съгласно регламента и тази година олимпиадата ще се проведе в два кръга - национален и европейски, с две категории ученици от средното образование: ученици от Х - ХII клас и ученици от VIII - IX клас.

Състезанието ще бъде отборно, като всеки отбор ще се състои от един до трима ученици с учител ментор. На отличилите се отбори ще бъдат раздадени награди, а победителите в двете категории от националния кръг ще представят страната ни на европейския кръг.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK