Кремъл отхвърля заплахи и обвинения за повредата на финландския газопровод

Дмитрий Песков Снимка: БГНЕС

Все още не се знае дали повредата е инцидент, или умишлен акт

Кремъл заяви в понеделник, че всякакви заплахи срещу Русия са "неприемливи", след като президентът на Латвия в интервю през уикенда е заявил, че НАТО трябва да затвори Балтийско море за руски кораби, ако Москва бъде призната за отговорна за щетите на газопровода между Финландия и Естония, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отрече каквото и да е участие на Москва в щетите, нанесени на газопровода "Балтикконектор" и телекомуникационен кабел на 8 октомври.

Финландските следователи казаха, че повредата може да е акт на саботаж, но те все още не са заключили дали е инцидент или умишлен акт.

Президентът на Латвия Едгар Ринкевич каза в телевизионно интервю миналата седмица, че НАТО трябва да затвори Балтийско море за руски кораби, ако се докаже, че Русия е отговорна за щетите по газопровода.

Попитан за думите на Ринкевич, Песков каза на редовен брифинг: "Всички заплахи трябва да се приемат сериозно, независимо от кого идват. Всякакви заплахи към Руската федерация са неприемливи".

Още веднъж повтарям: Русия няма нищо общо с този (инцидент)", каза той.

Финландия заяви, че нейното разследване в момента е фокусирано върху ролята на китайския контейнеровоз NewNew Polar Bear.

Песков каза, че би искал на свой ред да попита Ринкевич за експлозиите миналата година, които разкъсаха руските газопроводи "Северен поток" под Балтийско море, които според Москва - без да предоставя доказателства - са извършени от Съединените щати и техните съюзници.

Вашингтон отрича всякаква отговорност за взривовете. Шведски, датски и германски следователи признаха, че става дума за саботаж, но все още не са обявили кой стои зад него.

"Бих искал да попитам г-н президента (Ринкевич) какво трябва да се направи с Балтийско море след приключване на разследването и след като стане ясно кой е извършил и кой е поръчал терористичната атака в Балтийско море срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2,"е попитал риторично Песков.

"По тази тема господин президентът (на Латвия) реши да мълчи и да не говори", добави Песков. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK