РИОСВ-Благоевград, състави актове на трима кметове

Снимка: Infomreja.bg

Известен винопрозиводител е нарушил закона

През месеца са извършени 50 проверки, от които 32 планови и 18 извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 41 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

През периода са съставени 5 актове за установено административно нарушение.

На 19 април на кмета на община Струмяни - Емил Илиев, е съставен акт за нарушение на чл. 151, от Закона за управление на отпадъците, тъй като не е предприел мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешено за това място, вследствие на което е образувано незаконно сметище.

Същото провинение е направил и кметът на Петрич – Димитър Бръчков, като от РИОСВ уточнява, че това нарушението е повторно за градоначалника.

Рецидив и за кмета на Симитли – Апостол Апостолов, който на 30 май е получил акта си от Инспекцията.

По постъпили сигнали на „зелен телефон“ за наличие на нерегламентирани замърсявания в землищата на селата Рилци и Покровник, община Благоевград, е извършена проверка на място, при която не са установени нерегламентирани замърсявания на терени. Замърсявания са установени единствено около съдовете за отпадъци, поставени в населените места.

В с. Рилци, на мост над дерето, около поставените три броя контейнери за смесени битови отпадъци и един брой за зелени биоразградими отпадъци е констатирано наличие на строителни отпадъци, отпадъци от хартиени и пластмасови опаковки и др. Във връзка с установения проблем, на кмета на Община Благоевград са дадени предписания за предприемане на мерки за подобряване на системата за управление на отпадъците.

Акт е съставен и на един от най-големите винопроизводители в региона.

На зеления телефон в РИОСВ – Благоевград, е постъпил сигнал за замърсяване на водите от р. Логодажка.

На 9 април е извършена съвместна проверка от служители на РИОСВ – Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ на „Винарска изба – Логодаж“.

При проверката е установено, че производствените отпадъчни води, формирани при измиване на технологичното оборудване за ферментиране на вино, разположени на производствената площадка, посредством изградената площадкова канализация се извеждат от обекта и постъпват в бетонова яма, изградена на около 150 м извън границите на обекта, в горната част на сухо дере. На около 3 м от ямата е изведена подземна гофрирана ПВЦ тръба, посредством която отпадъчните води, чрез канал земен профил и подземно изградени тръбопроводи, преминаващи през сухото дере се включват в ревизионна шахта на заустващ колектор (изграден след изход на Малка пречиствателна станция за отпадъчни води, която не работи и не функционира - на вход изобщо не постъпват отпадъчни води), и се изхвърлят в р. Логодажка, където се наблюдават черни отлагания и се усеща специфична/характерна миризма на отпадъчни води характерни за винопроизводство.

Заустването на отпадъчни води в р. Логодажка се осъществява без необходимото за това основание, а именно дружеството експлоатиращо обекта „Винарска изба Логодаж” ООД не притежава Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води.

За установеното нарушение срещу дружеството е образувано административнонанказателно производство.

През месец март са извършени общо 99 проверки на 71 обекта. Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение. Издадени са две наказателни постановления, с които са наложени имуществени санкция в размер на 7 000 лева. Сключени са 2 споразумения между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//