Рекордно висока температура за януари отчетоха в Испания

Снимка: iStock

Антициклон пренася гореща въздушна маса от юг

Испания отчете най-високата температура, измерена в Европа през януари - над 30 градуса. От няколко дни стойностите в много райони на страната доведоха до усещане за почти лятно време, пише БНР.

30,7 десети бяха измерени на две места в област Валенсия. Това е най-впечатляващата температура, но за януари вече са натрупани повече от 100 месечни рекорда. Това съобщи испанската метеорологична служба.

Синоптиците обясниха, че високите температури в Южна Европа, се дължат на антициклон, който пренася гореща въздушна маса от юг. Липсата на облачност също е довела до затопляне. Необичайно високите стойности за това време от годината продължиха в много части от Испания и през уикенда, като от утре се очаква захлаждане.

Горещините доведоха до усещане за почти лятно време в много крайбрежни райони и плажовете се напълниха.

Промяната беше рязка - на места с около 20 градуса в сравнение с миналата седмица, когато в Испания и други части на Европа времето беше студено и  дъждовно, даже със снеговалежи в редица райони.

През последните няколко дни обаче в много населени места бяха достигнати най-високите температури за това време на годината от повече от 20 години насам.

Експертите отчитат тенденция на все по-чести периоди на необичайно високи температури, които свързват с изменението на климата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK