Стартира третото издание на фестивала “Сцени на Струма”

Снимка: Читалище "Братство"

Той ще се проведе от 2-ри до 9-и септември на различни места по поречието на река Струма – София, Радомир, Кюстендил и Аспровалта

Музикална къща „Престо”, Община Кюстендил и читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил, за трета поредна година организират фестивал „Сцени на Струма”. В това издание се присъединиха и община Радомир и KVZ – Music, съобщават от читалище "Братство".

Фестивалът ще се проведе от 2-ри до 9-ти септември тази година. Посолството на Република Гърция в България е партньор и патрон. В синхрон с идеята и името на фестивала, тази година сцените ще бъдат на различни места по поречието на р. Струма – София, Радомир, Кюстендил и Аспровалта, където ще се състои заключителен концерт. Това ще даде още един, по-нетрадиционен начин да представим българската и гръцката култура, както на хората от тези райони, така и на гостите от други краища на двете страни, както и на посетители от други държави, включително представени от дипломатически мисии.

В първите две издания на фестивала се представиха участници от България, Англия, Азербайджан, Албания, Франция, Китай, Аржентина, Мароко, Швейцария и др. Тази година очакваме гости  и  от Германия, Израел, Етиопия и др. Отново ще се включат както деца, така и възрастни - любители и професионалисти в различни сфери на изкуството и спорта.

Фестивалът „Сцени на Струма“ обединява духовното и физическо усъвършенстване и помага да се докоснем и опознаем чуждите култури. Той включва разнообразни прояви, свързани с различни изкуства – музика, поезия, танци, театър, рисуване, както и бойни изкуства – път на хармоничната сила. Новото в третото издание на фестивала е, че показваме кино и фотография!

За първи път посвещаваме един цял ден 3-ти септември – неделя за представяне на културата на друга държава – Република Гърция. С любезното партньорство на посолството на  Р. Гърция в България този ден ще открие  посланика  Негово Превъзходителство Алексиос Мариос Либеропулос.

В Пиргова кула от 3-ти септември до 10-ти септември можете да посетите изложбата „Пиргова кула – щит на културата“, предоставена ни от „Галерия 13“ от град Драма, Гърция и да гледате от 17:00 часа в залата на читалище „Братство 1869“ в Кюстендил – прожекции на наградени филми от Международния фестивал за късометражно кино в Драма – Гърция.

Откриването на фестивала е на 2-ри септември, събота от 11:00 часа. Освен традиционния концерт „Приятелство“ с изпълнения на деца и младежи, ще бъдат отново разположени щандове с информация за други държави. Също така ще се открие фото изложба „Непознат, а толкова близък: Азербайджан“. В същия ден, Иван Тихов от Федералната асоциация на средния бизнес на Германия, ще говори за изкуството и бизнеса.

Програмата на фестивала включва още наши утвърдени артисти – Цветана Бандаловска – сопрано, Християна Лоизу – сопрано, Марио Николов – тенор, Светлана Иванова – сопрано, Деница Казакова – цигулка, Анна Янкова – мецосопрано, Мичо Димитров – цигулка, както и Анна Танчева – актриса, която ще представи „Най-чистата четка“, музикално поетичен спектакъл, посветен на живота и картините на Майстора, Диана Каваклийска с моноспектакъла „Поетесата“. На сцените на Струма ще чуем изпълнители от Албания, Азербайджан, Германия, Гърция, Китай и Швейцария.

И тази година „Симфониета Видин“ ще партнира на солистите. Жителите и гостите на Видин, София, Радомир, Кюстендил и Аспровалта ще могат да ги чуят между 5-ти и 9-ти септември.

Цялата програма може да видите във Фейсбук групата „Сцени на Струма“, на Фейсбук страницата на МК „Престо“ Presto Prestissimo, както и на сайта и на фейсбук профила на читалище „Братство 1869“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK