В град Тръстеник на Ивановден изпълняват ритуала "Кьорава кобила"

Снимка: БТА, архив

Обичаят се прави от незапомнени времена и е свързан с легенда

В град Тръстеник, област Плевен, изпълняват ритуала "Кьорава кобила" на Ивановден. И тази година традицията ще бъде спазена, съобщи за БТА Галя Кучева, секретар на местното читалище "Неофит Рилски 1872". 

Обичаят се прави от незапомнени времена в града и е свързан с легенда, според която стопанинът Иван прогонил своята стара и ослепяла кобила, защото му било жално да я гледа как страда. След време обаче кобилата се върнала пред дома на Иван заедно с малки жребчета и така селището било спасено от разорение, тъй като трябвало да се дават в данък коне към турската хазна. Затова и местните хора смятат, че щом кьорава кобила влезне в дома им, ще се радват на здраве и берекет през годината.

Ритуалът в Тръстеник започва от полунощ на Ивановден и се изпълнява от няколко "впряга", които обикалят по домовете на имениците. Сутринта те се събират на централния площад на града, където жури оценява автентичността на участниците. Във всеки един от "впряговете" трябва да има кобила, направена от дървена конструкция и управлявана от двама мъже. Пред нея е водачът. Задължителни персонажи са свещеник, лекар, баба, внуче, магаре, младоженци. "Основно изискване на журито ще е участниците да са облечени в традиционни за нашия край носии, няма да допускаме съвременно облекло. Освен това музиката трябва да е фолклорна, не кючеци, не трябва да има кукерски маски, подчерта Кучева.

Всяка една от групите избира какво да представи на площада – разиграване на кобилата, раждане на малко конче, венчавка или посрещане на кобилата в дома на именик. Тези участници, които най-точно представят ритуала и спазват традицията, ще бъдат наградени. Подкрепа за осигуряване на наградите оказва Община Долна Митрополия и фирми-спонсори. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK