На Ивановден в чревенобрежкото село Реселец пренасят именици през река Ръчене

Снимка: БТА

Обичаят се казва Къпанки

На Ивановден в село Реселец, община Червен бряг, ще изпълнят обичая "Къпанки", който е пренасяне на именици за здраве през река Ръчене. Това съобщи за БТА Полина Крачунова, кмет на населеното място.

Празникът се организира всяка година от Кметството и местното читалище "Тодор Попов 1927", с подкрепата и на Община Черен бряг. 

По думите на Крачунова ритуалът е много почитан в селото, защото в почти всяка къща има Иван, Ивайло, Иванка, Калоян. Освен именици, през реката се пренасят и жители или гости на селото, като се вярва, че така ще бъдат здрави през цялата година.

С пренасяне на хората през реката се наемат обикновено по-яки местни мъже. На тях всеки, който бъде пренесен от единия до другия бряг, трябва да плати, иначе бива потопен в студените води. 

Задължителна за празника е и почерпката, която е традиционна за зимата и включва червено вино, греяна ракия, питка и реселешки воден лук, който местните наричат "реселешка луканка". 

На финала се извива хоро във водите на реката и на него може да се хване всеки, който не се страхува да се намокри. 

Тази година за доброто настроение на празника ще се погрижат музикантите от Етрополската и от Койнарската духова музика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK