В село Делчево се състоя традиционен фолклорен фестивал

Снимка: Infomreja.bg

Празникът започна със зарязване на лозята

В слънчевия неделен ден на 4 февруари живописното пиринско селце Делчево посрещна стотици гости, дошли да уважат 152-та годишнина от рождението на Гоце Делчев - патрон на селото и на близкия град. Тук бяха народният представител от БСП Богдан Боцев, заместник - министърът на МВР Кирил Ценкин, ръководството на Община Гоце Делчев, кметове и заместник - кметове на градове в Република Гърция.

19-ото издание на Зимния фестивал в Делчево по традиция се съчета с отбелязването на Деня на лозаря Трифон Зарезан. Церемонията по зарязването беше съпроводена с музика и пъстри хора. 

Празникът продължи на площада в селото. Там бабугерите от Мосомище с ръководител Димитър Карадимов прогониха злите сили, изпълнявайки ритуални танци. Най-много овации събраха малките кукери, чийто брой видимо се увеличава.

В програмата взеха участие Мъжката фолклорна група от село Абланица, Клуб по български народни танци "Гайтани" от София и Фолклорният ансамбъл за народни песни и танци "Топлика" от село Мосомище. Всички те, както и бабугерската група, получиха грамоти от кмета на Община Гоце Делчев - Владимир Москов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK