Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София

Снимка: БНР

Делото е заведено от Европейския център за транспортни политики

Новата организация на движението в центъра на София отива на съд. Делото е заведено от Европейския център за транспортни политики.

Според сдружението действията на Столичната община са незаконосъобразни и нарушават наредба от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, пише БНР.

"Документите, внесени в съда, съдържат точни аргументи, базирани на законовите разпоредби в Република България и тяхното неспазване в конкретния случай", посочват от там.

"С всеки изминал час е все по-ясно, че светкавичното ѝ въвеждане не просто създава неудобства и неудовлетворение за много жители и гости на столицата, а е очевидна предпоставка за възникване на инциденти, увеличаване на замърсяването на въздуха, повод за конфликти и т.н.", пишат от ЕЦТП.

От там са на мнение, че липсва добре защитена аргументация за това как новите велоалеи и новоразчертаните места за паркиране ще подобрят условията за придвижване и престой в центъра на София.

Междувременно десетки хора протестират на кръстовището на столичните булеварди "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий" заради промяната в организацията на движение и паркиране в района, въведена от Столична община. Активните ленти за движение по булевард "Витоша" вече са две, а останалите са предназначени за косо паркиране. Протестиращите поискаха оставките на столичния кмет Васил Терзиев и на зам.-кмета по транспорта - Илиян Павлов. Протестиращите споделиха:

"Ако се разходите надолу, задръстването е до "Граф Игнатиев". Паркоместата се намалиха и няма къде да паркираме. Преди да започне ремонтът имахме уверение от нашия кмет Трайчо Трайков, че ще бъде само асфалтиране на улицата".

"В последните няколко дни сме свидетели на перманентно задръстване по бул. "Патриарх Евтимий". Велосипедистите изобщо не ползват велоалеята, защото е много по-удобно да минат по тротоара и се случва така, че хората, които се опитват да паркират в Синята зона, поради това че няма къде да паркират, създават един допълнителен паразитен трафик".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//