Съветът за сигурност на ООН не осъди нападението срещу иранското консулство в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ, Великобритания и Франция се противопоставиха на внесената от Русия проектодекларация

Съветът за сигурност на ООН не осъди нападението срещу иранското консулство в Сирия, за което Техеран обвини Израел. Президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря днес по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Това става три дни след израелския удар в Газа, отнел живота на седем хуманитарни работници.

В телефонен разговор с израелския си колега Йоав Галант американският министър на отбраната Лойд Остин е призовал Израел за по-добра защита на хуманитарните работници и мирните палестинци в Газа, като е отбелязал, че има "многократни провали в координацията". Остин е изразил възмущение и е призовал за бързо и прозрачно разследване на атаката по автоколона на благотворителната организация "Световна централна кухня". 

Основателят й, известният шеф готвач Хосе Андрес каза, че хуманитарните работници са били атакувани "систематично, кола по кола" при израелския удар в Газа. По думите му израелските сили са знаели за придвижването на хуманитарните работници. От Тел Авив настояват, че ударът е непреднамерен.

 От Белия дом заявиха, че разбират позицията на Андрес и напомниха, че президентът Джо Байдън също е изразил възмущение от случилото се.

От Вашингтон заявиха също, че създаването на независима палестинска държава трябва да стане чрез преки преговори между засегнатите страни, а не чрез ООН.

В 15-членния Съвет за сигурност на ООН САЩ, Великобритания и Франция се противопоставиха на внесената от Русия проектодекларация за осъждане на нападението срещу иранското консулство в Дамаск в началото на седмицата.

Според Москва липсата на консенсус е красноречив пример за двойните стандарти, прилагани от Запада. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK