В Благоевград: Едни яхнаха моторите, други – баира, а трети пяха на центъра

Снимка: Infomreja.bg

18 май бе вълнуващ и разнообразен

Цветен 18 май в Благоевград. Съботният ден премина в различни активности за малки и големи в областния център.

В слънчевото време едни яхнаха моторите, други – баира, а трети пяха и танцуваха на сцена. Вечерта пък бе посветена на музеите.

Над 1300 деца и ученици от цяла България и Р Северна Македония превърнаха площад „Македония“ в център на таланта и фолклорното изкуство.

IV Международен фестивал „Шарено цвете“ бе открит от директора на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград Богдана Костадинова.

Празничната програма започна с букет от фолклорни изпълнения, след което зам.- кметът по образование и бизнес развитие Боряна Шалявска приветства присъстващите и награди част от участниците.

„Нашите цветя, нашите деца - най-ценното в обществото ни, са вдъхновението, което черпим всеки ден. Мили деца, наслаждавайте се на всяко едно предизвикателство и приключение, което този прекрасен фестивал ви предоставя“, каза зам.-кметът Боряна Шалявска.

Целта на фестивала „Шарено цвете“ е да популяризира фолклорното богатство на България, да предостави възможност за изява на деца и млади таланти в областта на музикално-танцовото изкуство в различни категории - народно пеене, народни танци, народни инструменти.

Инициативата е организирана от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград с подкрепата на Община Благоевград и няма конкурсен характер.

Благоевградчани от различни възрасти отбелязаха Деня на българския спорт и "Световен ден на предизвикателството 2024" с поход по екопътека „Кръста“.

Над 50 любители на природата и активния начин на живот тръгнаха от пл. „Народни будители“ при Регионалния исторически музей и стигнаха крайната локация за близо 40 минути, като непосредствено преди това участниците получиха тениски, осигурени от Българска асоциация спорт за всички. Йордан Йовчев поведе ентусиастите.

Община Благоевград за поредна година се включи в инициативата на Министерство на младежта и спорта съвместно с Българска федерация спорт.

Национална кампания Световен ден на Предизвикателството, цели да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората.

Мотористи пък направиха обиколка на града, която започна от ЮЗУ.

А в Регионалния исторически музей за осемнадесета поредна година се проведе Европейската нощ на музеите.

Представена бе изложбата "Феерия от кожи", спектакъл "Жабокът принц", музикални изпълнения, хоротека и официално откриване.

В рамките на програмата благоевградският музей за поредна година уважи своите приятели, съмишленици и дарители, които целогодишно му помагат да изпълнява мисията си.

Грамоти и ваучери получиха:

-майор Пламен Велев от Военно окръжие -Благоевград.

-Десислава Велкова и Красимир Велков-кореспонденти на БТА.

-Сдружение “14-ти пехотен македонски полк”

-Валентин Дишев;

-Николай Шушков;

-Росица Сафир;

-Катрина Колева;

-Камелия Грънчарова.

Ден преди това с впечатляващ концерт-спектакъл под надслов „Достойни за Талев“ ученици и учители от III ОУ „Димитър Талев“ – Благоевград отбелязаха патронния празник на учебното заведение.

Пред препълнена зала „П. Яворов“ възпитаниците на училището представиха богата тържествена програма и бяха аплодирани от родители, преподаватели и приятели.

Събитието бе открито под звуците на химна на III ОУ, а участниците и присъстващите бяха приветствани от Михаил Спасов, директор на училището.

На тържеството бяха наградени изявени ученици.

В програмата участие взеха балет "Релеве", ТФ "Астра", както и ученици от различни възрасти с изпълнения на музикални и танцови прояви, както и рецитал на стихове.

III ОУ "Димитър Талев" е училище с близо 70-годишна история. На 25 октомври 1971 година е проведен първият патронен празник, а от 1996 година тържествата в чест на Талев се провеждат в навечерието на 24 май.

Сред гостите в залата бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Боряна Шалявска, заместник-кмет по образование и бизнес развитие, както и бивши преподаватели в учебното заведение.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//