26 млн. лв. струват на бюджета украинските бежанци за 2023 г.

Снимка: Infomreja.bg

За хотели е платено малко под 20 милиона

Разходите на Министерството на туризма през 2023 година, основно към хотелите, с настанени украински бежанци, са за 56,2 млн. лева. От тях 37,6 милиона лева са дължими суми за 2022 г., като са изплатени през миналата година. Така направените разходи от това ведомство в подкрепа на украинските бежанци през 2023 са в размер на малко под 20 млн. лева. Това заяви Асен Василев, министър на финансите, в отговор на въпрос на народния представител Ивелин Първанов от ПГ на “Възраждане“, в рамките на провелия се парламентарен контрол в Народното събрание, пише БТА.

За социални разходи от бюджета на Министерството на труда и социалната политика са отпуснати 1,5 млн. лева, като са изплатени еднократни помощи на 4 076 разселени от Украйна лица с предоставена временна закрила, продължи с разбивката финансовия министър.

В областта на здравеопазването са предоставени 4,7 милиона лева през 2023 година по бюджета на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК). Така разходите за 2023 г. от държавния бюджет възлизат на 26,2 млн. лв.

“По Програма “Развитие на човешките ресурси“ е оказана временна подкрепа за интеграция на пазара на труда, при същите условия като за българските граждани, като общата помощ е 6,8 млн. лева, предоставена на работодатели при наемане на нови лица,“ каза още в своя отговор Асен Василев. “По оперативната програма за храни или основно материално подпомагане са финансирани процедури, осъществявани от Агенцията за социално подпомагане, за предоставяне на базова помощ чрез ваучер за храна на стойност100 лева, приоритетно отпускани на деца и на техни родители, в размер на 3,9 милиона лева".

Разходите за развитие на човешките ресурси и за ваучерите за храна са изцяло европейски средства, заедно с разходите за интегриране на пазара на труда, които са по РеактИЮ (ReactEU), обобщи министър Василев.

“Голямата част от разходите, които правим са възстановени по програми на ЕС, така че натоварването върху бюджета на българската държава и българския данъкоплатец е минимално. Още повече, че голяма част от украинските граждани са интегрирани на пазара на труда и си плащат данъци и осигуровки като всички други български граждани,“ обобщи министър Василев.

В отговор на уточняващ въпрос от народния представител Ивелин Първанов за голямата разлика на направените разходи в подкрепа на украинските бежанци през 2022 година в размер на общо 840 милиона лева, съгласно изнесени данни от служебния финансов министър тогава и, на които данни стъпи Първанов, с предоставената сега справка за 2023 година, министър Василев припомни, че по-големите разходи тогава произтичат и от по-големия брой украински граждани, дошли на територията на България при 40 лева заплащане на ден за настаняване в хотелите на разселените от Украйна граждани.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK