Джазът в Банско: 135 музиканти от 18 държави ще изнесат 23 концерта

Снимка: Infomreja.bg

Културната програма е не просто богата на събития, а грандиозна

Банско е общината, която отделя най-много средства за култура.

С тези думи започна пресконференцията, посветена на джаз фестивала, който тази година ще бъде от 3 до 10 август в центъра на курорта… и не само.

Водещият на събитието – Петър Савов, започна с цитат на Чърчил в духа на това, че който не отделя пари за култура, е погубен.

Джазът е навсякъде, по всяко време на годината. Това споделиха организаторите от Асоциация на фестивалите в България и техните партньори от Джаз ФМ и Общината в лицето на ръководителя ѝ – Стойчо Баненски.

Специални гости на събитието бяха Камелия Тодорова и Васил Петров, които в дует и соло ще бъдат на сцената под звездите и в полите на Пирин в предстоящото 27-о издание на джаз феста.

Онлайн се включи от студиото си в Ню Йорк и Асен Дойкин, който след повече от 10 години ще бъде на българска сцена, и то не коя да е.

Пресконференцията бе посветена именно на културата в сърцето на Пирина. Разкрити бяха изпълнителите – част от фестивала. Кметът представи културният календар, който започва през май чак до ноември, а след това отново сезонът приветства всички любители на ските и сноуборда.

Съобщени бяха няколко добри новини.

На първо място – винаги свързано с джаз музиката и културата, в Банско ще има алея на джаза, на която творци дялат от камък творбите си, а първата скулптура ще бъде на основателя на фестивала – покойния д-р Емил Илиев.

До 30 април се набират проекти.

Миналата година бе реализирана една дългогодишна мечта, а именно – създаването на музей на джаза във фоайето на читалището, където пък тази година участниците в джаз академията всяка вечер от 19 ч. ще имат срещи с изпълнители от близкото минало.

Още една вест с положителен заряд – джаз академията а млади таланти ще се провежда под егидата на Министерството на културата. Академията е един своеобразен дигитален учебник, тъй като всички срещи се записват.

Тази година на голямата сцена присъствието също е голямо – 135 музиканти от 18 държави ще изнесат 23 концерта 8 поредни вечери.

На младежката сцена в градския парк пък ще има 45 участници от 3 държави, които ще се изявят в 21 концерта.

Живеем с фестивала цялата година, защото той е основна част от политиката ни. Заради него има събития не само в Банско, но и в цялата област – в съседните на Банско общини. Джаз академията се утвърди, като нейните изпълнители са равностойни на тези на голямата сцена. Банско е пословично с любовта на жителите към града си, затова казваме Мило Банско, мили валчести камене. Тази година събрахме ведно камъните и джаза, за да създадем алеята на джаза.

Илияна Щерева (Асоциация на фестивалите): Възпитаваме публиката и развиваме фестивала – това са основните цели на джаза. Тази година ще се реализират няколко проекта – сред които ще бъдат почетени водещите имена в джаза като диригент Михаил Йосифов, Камелия Тодорова и Васил Петров, ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Сара Вон, ще бъде почетен и Почини.

Асен Дойкин и Владимир Капатов излизат на сцената в Банско и представят крос оувър проект – симбиоза между джаза и класиката, който подготвят в момента, но дебютират именно през август 2024.

Фестивалът ще бъде открит на 3 август със специален концерт на Камелия Тодорова, Васил Петров и Биг бендът на НМА под палката на Михаил Йосифов. Камелия и Васил бяха и специални гости на пресконференцията.

В първата вечер ще чуем китаристът и композитор Мишел Сахрауи от Израел, който съчетава джаза на западната култура с изящните ритми на Близкия изток и носителят на няколко награди Грами Джейсън Майлс с неговия Лисабонски 4тет.

Талантливият български пианист Асен Дойкин разказа за Eastern Passage – първият съвместен албум на Дойкин - Кърпаров квартет, ще представи на сцената на Банско джаз фестивал в неделя, 4 август. Вечерта ще завърши с хипнотизираща смесица от афрофутуризъм, хип-хоп и джаз в изпълнение на Камила Джордж, покорила световните сцени в последните години.

В понеделник, 5 август, гостите на Банско и почитателите на джаза ще имат възможност да чуят експериментална поп музика с елементи от хип-хоп, джаз и електроника, представена от Анна Арко, Швеция.

Джаз китаристът Питър Бърнстейн, свирил и записвал с музиканти от различни поколения -  Сони Ролинс, Боби Хътчерсън, Джордж Коулман, Джошуа Редман, Брад Мелдау, Даяна Крoл, Лий Кониц, Джими Коб и много други ще чуем същата вечер, както и световната звезда Емет Коен, акомпанирал на Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джордж Коулман, Джими Хийт, Кърт Елинг и много други.

На 6 август, вторник ще имаме удоволствието да се насладим на най-популярната джаз група от Албания с бенд лидер Гент Руши, за първи път на сцената на Банско джаз фестивал, на двама неповторими китаристи – разказвачи на музикални приказки – Дженк Ердоган и Антонио Форчоне и на един проект на Милчо Левиев, събрал музиканти от България, Швейцария и Гърция – Източно око.

Прогресив рок, камерен джаз, динамични и постоянно променящи се ритми, необичайни инструменти ще ни представят Скечбук квартет от Австрия в сряда, на 7 август, ще чуем и два български проекта - Йо-Йо бенд и Симеон Венков квартет.

Със Spectrum Vocal band & Free play  в четвъртък, 8 август, ще празнуваме магията на музиката, която те създават единствено с техните гласове. С Вики Алмазиду ще почетем сто годишнината на Сара Вон. А вечерта ще завърши с диначиното и визуално шоу на Мирла Риомар, певица, композитор, перкусионист и танцьор от Бразилия.

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Музикант с

огромен кръг почитатели по цял свят. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. На тазгодишния Банско джаз фестивал Теодосий ще представи квартет с участието на двама български музиканти, живеещи в чужбина и контрабасист от Швейцария. Датата е 9 август, петък. В програмата ще чуем също група Жлехтет от Словения и новия талант на италианския джаз – Чинциа Тедеско с проект Пучини в джаза и гост-музикант Тодор Бъкърджиев.

В последната вечер на тазгодишното издание – 10 август, за първи път на сцената на Банско джаз фестивал ще излязат музиканти от екзотична Индонезия – Вертигонг. А след тях Тео Крокър, американски джаз тромпетист, композитор, продуцент и вокалист, номиниран за Грами ще забие на Банско джаз фестивал '2024. Финалният концерт е на сенегалския бас виртуоз, композитор и певец - Алюн Уейд, който се слави в световната джаз и афробийт сцена като „супер талант“.

Иванка Славчева от Изпълнителната агенция за българите в чужбина даде също голям заряд с думите си, че понякога българите се завръщат само за едно лято, после за година, а защо и не до живот.

„Джазът е лечебно събитие за публиката у нас и в чужбина“, каза Славчева.

Баненски пък представи подробно и културният календар, който превърна Банско в целогодишен курорт.

На 11 май ще се състои 30-ото издание на автомобилния ретро парад, на който ще бъде направен опит за поставяне на рекорд на Гинес.

На 23 юни ще е Пирин рън, следват културните вечери от юни до сепетвмри. Отново ще се изпълнят традиционните: концерт на училищните оркестри, дни на българското кино, ендуро хард „Три планини“, Банско фолк фест, Рок планински вечери, ляна филмомания под звездите, панаир на занаятите, дни на българската музика с Йорданска Христова, а Валя Балканска ще пее на една сцена със самодейните състави в Банско. Сред събитията са още Банско опера фест, който вече е тридневен, кулинарният фестивал „Уникално Банско“, Пирин ултра и Банско филм фест.

Стойчо Баненски изтъкна факта, че Банско вече разполага със собствена модерна подвижна сцена – проект, осъществен с финансиране в размер на 383 100.00 лв., от които 89,6% са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство чрез Програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи”, а 10,4% от Община Банско.

А докато течеше пресконцеренцията - джазменът Петров скицира две спонтанни картини.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//