Джамбазки: Загробването на българската енергетика трябва да спре

Снимка: ЕКР, пресцентър

България трябва да има адекватна дългосрочна политика, заяви Джамбазки

България започва да „бере“ плодовете на „Зелената сделка“. Tова се случва след обявеното днес спиране на втората най-голяма Топлоелектрическа централа в страната – ТЕЦ „Марица изток“ 3. Един от най-големите производители на електроенергия в България (близо 1 GW мощност) е принуден да спре работа заради нарастващите климатични цели и непрекъснатия натиск за затваряне на ТЕЦ-овете.

Именно заради тези безумни въглеродни квоти, непрекъснатият натиск от всевъзможни регулации в рамките на „Зелената сделка“ и произтичащото от нея законодателство, известно като Fit for 55, базовите мощности в енергийния микс на България са принудени или да работят на загуба, или да затворят врати.  

Схемата за търговия с емисии (СТЕ) представлява данък, чиято цена се определя пазарно. В случая - схемата се прилага само спрямо производителите на електроенергия и топлинна енергия, енергоемките промишлени сектори и въздухоплаването, а през 2028 година към този тип механизъм ще се включат и много други сектори, съобщават от прсцентъра на евродепутата Ангел Джамбазки.

"На практика това означава задушаването на ТЕЦ-овете, които плащат този своеобразен данък и осигуряването на доминация на ВЕИ-тата, които имат право да търгуват „гаранции за произход“ - в допълнение към продажната цена на енергията. Тази политика трябва да спре. Тя удря българския предприемач, българските граждани и убива един от основните сектори на българската икономика, какъвто е енергетиката", посочват от пресцентъра на българската делегация в ЕКР.

В същото време - в последните месеци България се превърна от износител във вносител на електрическа енергия.

"България трябва да има адекватна дългосрочна политика, която да осигури евтини, надеждни и устойчиви базови мощности. Сегашната политика, следваща безумието на зелените алармисти, води българската енергетика към тотален хаос. В дългосрочен план това е реалната заплаха за енергийната ни сигурност", допълни Джамбазки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK