157 кандидати за депутати се борят за 4 мандата в Кюстендилско

Снимки: Infomreja.bg

Най-възрастният кандидат е на 80 години, а най-младите кандидати за депутати са двама на по 22 години

Организацията на изборите 2 в 1 е нормална в РИК – Кюстендил. Няма постъпили жалби към този момент, съобщи на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия Венцеслав Механджийски.

Той отчете, че регистрираните кандидати за народни представители са 157, като те са издигнати от 20 партии и 11 коалиции. Те ще се борят за 4 мандата в 10 МИР – Кюстендил.

Най-възрастният кандидат е на 80 години, а най-младите кандидати за депутати са двама на по 22 години.

„Като цяло обстановката е спокойна, но през години на избори съм виждал неща, които не съм очаквал. Това, че изборите са 2 в 1 ще създаде проблеми и не толкова в районните комисии, а в секционните. Двата списъка и двете бюлетини ще доведе до някакъв проблем и то най-лошото, което предполагам, че ще стане е някой да гласува за Европейски парламент, а в последствие да се подпише в списъка за избор на народни представители. След това контролите няма да излязат на СИК, откъдето пък няма да могат да приключат и работа“, прогнозира председателят на РИК – Кюстендил.

По негови думи основното в изборите е, избирателят да може да гласува и неговият глас да бъде отчетен коректно.

„Няма как един избирател да е гласувал, неговият глас да е легитимен, да е правилно зачертан в бюлетината, и да не бъде отчетен гласа. Това е недопустимо. По-скоро Районната избирателна комисия ще трябва да отваря СИК и да се броят на място бюлетините, за да се уточни точния брой гласоподаватели“, отчете Механджийски.

Очаква се обучението на представителите на СИК да бъде проведени 3-4 дни преди вота 2 в 1. Те ще се назначават до 14 май, а след което има срок за смени на членовете в комисиите, който продължава до самия изборен ден. Срокът за подаване на удостоверения за гласуване на друго място е 25 май, а за хората с подвижни секции е 29 май.

Венцеслав Механдийски отчете още, че с годините работата на СИК се е усъвършенствала. „Вече хората са добили практика, така че да работят по-добре, по-качествено. Има млади хора, които работят и с телефон, защото протоколът на последните избори беше качен на сайта на ЦИК.

Не изключвам обаче пак да има секции, в които не знаят какво правят. Партиите до последно сменят членове и това не мога да разбера защо го правят, при положение, че скоро имахме избори и комисиите са ясни, утвърдени и работили. Сега пак се почват едни смени. Имали сме случаи от 2 222 –ма членове на СИК да сменяме по 1000-1200“, коментира още Венцеслав Механдийски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//