Справедливост и честност: Най-често срещаните думи на учениците в проекта на Окръжен съд - Кюстендил

Снимки: КОС

Своята дума или изречение, като послание към обществото оставиха ученици от 11-те класове на ПМГ и Езикова гимназия

Две думи се открояват на импровизираното табло по проекта „Моята дума“, който съпътства традиционния Ден на отворените врати в Окръжен съд – Кюстендил и Районен съд – Кюстендил. Това са думите – Справедливост и Честност. Своята дума или изречение, като послание към обществото оставиха ученици от 11-те класове на ПМГ и Езикова гимназия – гр. Кюстендил. „Един човек е истински, когато е честен и справедлив“, пише 17- годишната Светла, а призива на 18- годишната Елиана е: „Нека бъдем по- добри“.

На 16-ти април – Ден на Конституцията и професионалния празник на юриста и съдебния служител, в Окръжен съд – Кюстендил гостува по – тяхно желание, втора група ученици от Природоматематическата гимназия, от професионалните паралелки – „Програмист“ и „Компютърен график“.

Председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова и младши съдия Мина Павлова имаха среща – разговор с учениците в една от съдебните зали. Те им разказаха за това кой, кой е в съдебната зала, какви видове дела се разглеждат – граждански, търговски и наказателни, първоинстанционни и въззивни.

Учениците се интересуваха за „пътя“ на един сигнал за престъпление, от полицията, през прокуратурата до съда, както и за сроковете на действие. Гостите научиха за правомощията на съдебните заседатели, за ролята на вещите лица по делата. Съдия Братанова коментира все по - младата възраст на подсъдимите за държане, с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, които са нарушили закона, заради т. нар. „лесни пари“. „Няма безвредна дрога“, допълни съдия Павлова.

„Разчитаме на интелигентите млади хора като Вас“, заключи председателят на Окръжен съд – Кюстендил.

Със съдействието на служителите на „Съдебна охрана“, учениците от ПМГ разгледаха и помещенията в съдебната палата, в които се привеждат лишените от свобода и задържаните с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, преди да бъдат призовани да се явят в съдебните зали.

На учениците бе разяснено, че много професии и сфери на дейност намират място при работата на съда и прокуратурата, като се ползват и експерти в различни видове области.  Всеки ученик получи като подарък Конституцията на Република България и комплект с образователни материали.

Това гостуване на ученици в Ден на отворените врати, организиран от Окръжен съд – Кюстендил бе част и от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2023/ 2024 г.”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK