Кипър грабна рекорда на Гинес за най-много музиканти, свирещи на едно и също пиано едновременно

Снимка: фондация "Авангард"

25 музиканти изсвириха специално написано за събитието произведение „Пет по пет“

Кипър вече държи световния рекорд за „Най-много музиканти, свирещи на едно и също пиано едновременно“. Изпълнение от 25 кипърски музиканти счупиха рекорда на Гинес, като на 5 юли изпълниха на едно и също пиано едновременно в продължение на 6,5 минути специално написаното за събитието произведение „Пет по пет“ от известния кипърски композитор и пианист Николас Костантину, съобщава БНР.

За да изсвирят творбата, музикантите лежаха върху пианото, седяха или стояха в полукръг около него.

Рекордът бе поставен и с българско участие. В Книгата на Гинес влязоха имената на Борислав Александров, български музикант, живеещ в Кипър вече 20 години, и съпругата му кипърка Леони Хаджитома, която е български възпитаник, завършила Музикалната академия в София.

Идеята за необичайното постижение бе на Ставрос Кириакидис, президент на културната фондация „Авангард“, която повече от 20 години работи активно за разпространение на богатата култура на страната извън нейните граници.

Целта на поставянето на рекорда на Гинес бе да се популяризира Кипър и неговото изкуство, както и класическата музика като универсален език за общуване. Постижението им е официално признато и вписано в Книгата на рекордите на Гинес, съобщиха от културната фондация „Авангард“ във вторник. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK