Луди ли са в Барса, та отказаха оферта за 200 милиона евро?

Снимка: Getty Images

Загадката е разплетена

Барселона, който в последните години е раздиран от тежка финансова криза, е отказал оферта от 200 милиона евро за младока Ламин Ямал - тази новина от края на миналата седмица разбуни духовете и предизвика множество коментари.

Интересното бе, че именно президентът на каталунците Жоан Лапорта съобщи голямата новина, но без да се впуска в детайли. Испанските медии обаче успяха да разплетат загадката зад наглед странното решение на клубния бос. Което обаче има своето съвсем логично обяснение.

Най-големият спортен всекидневник в страната Marca излезе с анализ, че Барса е отказал колосалната оферта по две основни причини - спортна и финансова.

Първата е ясна - в клуба не искат да се разделят с най-добрите си млади играчи, около които се гради новият проект за завръщане към славата. Лапорта е твърдо решен да запази в състава на всяка цена Ямал, Куберси, Гави, Педри и Араухо.

Втората причина обаче е по-любопитна - на пръв поглед, вливане на свежи 200 милиона евро в клубната каса изглежда прекалено примамливо като опция. Но има една голяма уловка.

Заради нарушаването на финансовия феърплей по отношение тавана на заплатите и заради различните вземания, които клубът е заложил, чистата сума, която би влязла в баланса, е съвсем различна.

Marca изчислява, че ако например Барса продаде Де Йонг за 100 милиона евро това лято, на практика ще може да използва само 26.6 милиона от сумата. Всичко останало просто ще се "изпари".

Идентична е ситуацията с Ламин Ямал. Мнозина си мислят, че ако Барелона го продаде за 200 милиона, ще може например да му купи заместник за 100 и да вложи останалите пари в клуба. Истината обаче е, че каталунците ще са с вързани ръце и реалните постъпления в клубната каса ще са значително по-малки.

Именно поради тази причина Лапорта заяви, че не смята да продава звезди, за да запълва бюджета. И обяви, че през следващия сезон тимът ще изглежда почти по идентичен начин като имена. Решение, което изглежда съвсем логично на фона на реалната обстановка в клуба.

С една голяма разлика, разбира се - треньорът ще е друг, след като Шави обяви, че със сигурност напуска след края на сезона. Така че - очевидно в Барса имат ясен план за стабилизиране и излизане от кризата, остава да разберем дали ще сработи./dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK