Премиерът към медалистите по природни науки: Аз съм един от вас

Снимки: МС

Той награди ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания

Аз съм един от вас. С тези думи премиерът акад. Николай Денков се обърна към медалистите от международни олимпиади и състезания по природни науки, които посрещна днес в Министерския съвет заедно с техните ръководители. Той показа на учениците своя медал от Международната олимпиада по химия, състояла се в австрийския град Линц през 1980 г., съобщават от Правителствената информационна служба.

Министър-председателят награди ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, провели се през тази година. Общо 71 медала са завоювали български младежи от началото до средата на септември 2023 г. 11 от тях са златни, 28 - сребърни и 32 - бронзови. Всички те и техните ръководители получиха грамоти и значки. В церемонията се включиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и членовете на Управителния съвет (УС) на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Като ученик премиерът е бил състезател в националния отбор по химия. Неговият медал е с формата на стилизирано листо, украсено със синтетичен корунд. „Той показва синтеза между природата и технологиите, който движи прогреса на човечеството заедно с човешкия ум“, поясни акад. Денков. Министър-председателят поздрави тазгодишните медалисти и им обеща пълната подкрепа на държавата.

„Гордеем се с отличията, които завоювахте. Тези ваши постижения показват, че в българското образование може да се постигнат високи резултати, когато има вдъхновение, усилена екипна работа и обучение, насочено към изграждане на умения“, заяви министър Цоков. На завършилите средното си образование олимпийци той пожела да учат в университетите, в които мечтаят, но след това да се върнат в България, защото страната ни има нужда от тях.

„За пръв път от 20 години се усеща подкрепата на държавата за това, което всички вие - ученици и ръководители, правите“, подчерта председателят на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов. По думите му българската система за откриване и развитие на таланти и на потенциала на учениците е уникална. Олимпийците ни се подготвят от университетски преподаватели и от учени в Българската академия на науките.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK