Кюстендилски ученички станаха част от младежка делегация в Брюксел

Снимки: ЕГ

Трите дванадесетокласнички имаха възможност да посетят серия от лекции и да научат за нови възможности

Преди броени дни ученичките Габриела Ризова, Мария Рудик и Мирослава Любенова от 12 клас на ЕГ „Д-р Петър Берон“ – Кюстендил, се завърнаха от Брюксел. Те бяха част от младежка делегация, включваща победители в различни хакатони на WWF Bulgaria и Junior Achievement България.

Дванадесетокласничките имаха възможност да работят по проект Panda Labs Junior за справедлив преход (PLJ4JT) в избираем модул по география и икономика през изминалата година. Участваха в международни срещи и хакатони, като успяха да победят в хакатон на тема „Бъдещето на енергия“ в направление „Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони“ с разработката „CASA VERDE“.  В нея те представиха свои идеи и решения за по-справедливо бъдеще за общините Кюстендил и Бобов дол, на които им предстои преминаването към по-екологични и устойчиви източници на енергия.

Убедителното представяне на екипа от ЕГ даде възможност момичетата да бъдат включени в младежката делегация от победители в хакатони на Junior Achievement и WWF.

Трите дванадесетокласнички имаха възможност да посетят серия от лекции и да научат за нови възможности за младежи по време на посещението си в сградата на Европейската комисия в Брюксел. Те участваха в дискусии по актуални теми, свързани с AI технологии в науката и иновациите, chatGPT, образователни инициативи, дигитални умения и развитие, както и да научат повече за програмите Еразъм+ и бъдещите възможности. Ученичките се потопиха и в предколедната атмосфера на белгийската столица. Разгледаха и забележителностите на града.

Момичетата се върнаха силно впечатлени и емоционално заредени от посещението в Брюксел. Те са мотивирани да предадат своя опит на учениците от 11 клас – профил география и икономика, на които им предстои работа по нов проект на JA и WWF.

Насрочена е среща с единадесетокласниците през месец януари, на която Габриела, Мария и Мирослава ще споделят свои лични впечатления от пътуването до административната столица на Европейския съюз и ще представят възможностите за международен обмен по програмите Еразъм+.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK