Министерски съвет налива още пари в образованието

Снимка: Infomreja.bg

Одобриха допълнителни разходи/трансфери за 2023 г. за изплащане на стипендии

Правителството одобри допълнителни трансфери от 3 668 544 лв. за финансово осигуряване на дейности по две национални програми за развитие на образованието, съобщават от Правителствената информационна служба.

Основните средства са по „Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование”. 3 010 500 лв. са за техническо обезпечаване на учебния процес - за закупуване на дисплеи или лаптопи за 291 училища.

170 603 лв. се отпускат за внедряване на софтуер за професионално обучение на 32 общински училища.

За изграждане или доизграждане на WiFi мрежи в 64 общински училища се предоставят 457 441 лв.

По националната програма „Учебници, учебни комплекти и учебни помагала” се отпускат 30 000 лева за изготвяне на учебно помагало по български език за прогимназиален етап за ученици, търсещи или получили закрила и мигранти.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи/трансфери за 2023 г. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г. Целта е осигуряването на средства за осъществяване на финансово подпомагане на децата с изявени дарби за разширяване на възможностите им за изява и поощряване на развитието на техните творчески заложби.

С постановлението се предлага да бъдат осигурени средства за доизплащане на стипендии на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата и на ученици от общински и частни училища, които са придобили право на стипендия през 2022 г. и на стипендии и на еднократно финансово подпомагане на учениците от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата, придобили право по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2023 година.

Средствата са в размер на 343 620 лева, като: 306 630 лева са за подпомагане на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата; 36 990 лева са за ученици от общински училища.

Необходимите средства са в рамките на разчетените за тази дейност средства в централния бюджет за 2023 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK