Дрон се е взривил в АЕЦ Запорожие

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Радиационният фон на станцията и прилежащите ѝ територии не са се изменили

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия на ООН Рафаел Гроси потвърди, че на територията на Запорожката атомна електроцентрала се е взривил дрон, пише news.bg.

Гроси не уточнява коя страна в конфликта - руснаците или укаринците - са го пуснали.

"АЕЦ информира експертите на МААЕ, че днес на територията на централата се е взривил дрон. Ние също наблюдавахме такава детонация", пише Гроси в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Гроси призовава и двете страни да се въздържат от действия, които противоречат на петте принципа на МААЕ и нарушават ядрената безопасност.

В поста си шефът на МААЕ говори само за един дрон.

Ръководството на Запорожката атомна електроцентрала, което е назначено от руските окупационни власти, заяви, че украински дронове камикадзе са ударили територията на Запорожката атомна електроцентрала.

Според съобщението, което се цитира и от държавната агенция ТАСС, украинските въоръжени сили са ударили купола на 6-ти блок. Не са засечени критични стойности на изискванията за безопасност. Уточнява се и че радиационният фон на станцията и прилежащите й територии не са се изменили и се намират на нивата за нормална експлоатация на енергоблоковете. В съобщението се говори за "дронове" - множествено число, но не се посочва точен брой. Те ударили и района на товарното пристанище и столовата. 

По данни на администрацията няма пострадали.

Украйна все още не е коментирала изявленията на руски официални лица за обстрела на Запорожката атомна електроцентрала.

При инвазията си в Украйна Запорожката АЕЦ беше едно от първите съоръжения, които бяха цел на руската армия. Гроси като директор на МААЕ многократно е призовавал за зона на безопасност около Запорожката АЕЦ. Периодично тя обаче е подложена на обстрел, като Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Особено критична беше ситуацията след взривяването на язовира Каховка, тъй като АЕЦ черпи воден резерв оттам за охлаждането си. 

Най-голямата ядрена централа в Европа е изключена от украинската енергийна система, като всичките ѝ шест реактора са спрени. След дълги преговори с Русия МААЕ сформира екипи за постоянни инспекции, които от миналата година се правят регулярно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK