Отпускат стипендия от 2000 лв. на месец на талантливи български студенти

Снимка: МОН

С над 1 млн. лв. ще бъде осигурена подкрепа на български таланти в областта на математиката и информатиката

Нова програма на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет ще осигурява по 2000 лв. месечна стипендия на талантливи български студенти. Програма за развитие на технологични лидери носи името EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch) и бе представена днес в Министерски съвет от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на  Факултета по математика и информатика на СУ проф. Мая Стоянова, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT, и изпълнителния директор на Института Борислав Петров, както и представители на водещи български и световни технологични компании. 

С над 1 млн. лв. ще бъде осигурена подкрепа на български таланти в областта на математиката и информатиката да се развиват в страната ни и да постигат резултати на световно ниво тук, съъбщават от образователното министерство. Финансовите средства по програмата са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи, стана ясно по време на събитието.

“Това е много важно събитие за развитието на екосистемата на висшето образование и наука”, подчерта министър Галин Цоков. По думите му тази инициатива свързва водещ български университет и един от най-иновативните научни институти, с бизнеса и именно това е моделът на бъдещето развитие на висшето образование. “През годините МОН последователно подкрепя талантливите деца на България, като успяхме тази година да увеличим с над 900 000 лв. финансирането по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“ и то възлиза на общо 5,3 млн. лв.”, обясни проф. Цоков.

От тях 2 млн. са подготовка на ученици, а останалите са за участия в международни, национални олимпиади и състезания. С над половин милион МОН ще подкрепи подготовката на таланти за участие в 16 международни, европейски и балкански олимпиади и турнири специално в областта на математиката, информатиката, физиката, астрономията и лингвистиката през тази година.

“Отпускат се и стипендии в приоритетни области, но все още има нужда от повече инвестиции в подкрепя на даровитите ученици. Затова и обмисляме подобна програма, която да подкрепя най-изявените ни деца и те да продължат своето обучение в България”, съобщи още министърът.

“В момента много обещаващи младежи търсят бърза реализация на пазара на труда още в периода на тяхното следване, което ограничава развитието им в сферата на дълбоките технологии. За да изградят следващото поколение технологични лидери, държави като САЩ, Швейцария, Израел и други задържат младите таланти максимално дълго в специални програми в най-силните си университети. Там те трупат както базови знания, като се фокусират върху образованието си, но и ценен опит чрез работата си по приложни проекти и изследвания на световно ниво в дълбоко-технологичната екосистема около университетите. Този тип програми и специалисти играят и ключова роля в развитието на всяка продуктова икономика с огромна добавена стойност“, каза при представянето на новата програма проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT.

Програмата на INSAIT прехвърля моделът за първи път в България и Източна Европа, като съчетава четиригодишната бакалавърска програма по информатика във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет с изследванията на световно ниво в института INSAIT и екосистемата около него. Чрез нея студентите ще бъдат подкрепени със стипендии от 2000 лева на месец за да се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери, като големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др. Отделно на това програмата EXPLORER включва както платени летни изследователски стажове в INSAIT, така и инженерни стажове в развойните отдели на високо-технологични компании. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK